Ga direct naar inhoud
Nieuws

Waterloopkundig model weer tot leven gewekt

30 september 2019 | Hilde van der Klei

De restauratie van model Golfbak in het Waterloopbos is een uniek moment. Voor het eerst is één van de historische waterloopkundige modellen weer tot leven gewekt. Ook de bijbehorende romijnstuw is volledig hersteld. Belangrijke stappen in de uitvoering van de ontwikkelagenda Waardevol Waterloopbos. Vanochtend hebben directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Arjan de Zeeuw en gedeputeerde van de provincie Flevoland, Michiel Rijsberman, de gerestaureerde Golfbak geopend door twee van de zeven golfmachines weer in werking te stellen. Met een druk op de knop zijn de twee golfmachines aan gezet waardoor de tandwielen gingen draaien en de golfschotten in beweging kwamen. Na enkele decennia golfde het water weer door de Golfbak.

gerestaureerde golfbak

Onderzoek aan golven en stroming

Rijd je naar de dam tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duivenland, dan zie je het resultaat van één van de proeven uit de Golfbak. Blokkendammen, onderdeel van de Deltawerken. In deze proefopstelling bepaalden de ingenieurs hoeveel van de blokken zouden wegspoelen in het stromende water. Ze probeerden diverse maten uit en konden uiteindelijk berekenen hoeveel betonblokken en van welk formaat er nodig waren. De golfmachines zijn op Open Monumentendag aan het werk te zien.

Historie behouden

De restauratie is mogelijk door een subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en een bijdrage uit een particulier fonds. Om het verhaal van het Waterloopbos ook in de toekomst te kunnen vertellen is het van belang dat er geïnvesteerd wordt in toegankelijkheid, duurzaamheid en het aantrekken van zoveel mogelijk bezoekers. In totaal worden er tien waterloopkundige modellen gerestaureerd. Vorig jaar is de Deltagoot omgevormd tot het kunstwerk Deltawerk//, de Golfbak is nu gerestaureerd en welk model wordt de volgende? Al deze stappen zijn onderdeel van de uitvoering van de ontwikkelagenda Waardevol Waterloopbos 2016-2026. De ontwikkelagenda is een plan voor het behoud en de ontwikkeling van Rijksmonument Waterloopbos.

Natuurmonumenten in de steigers

Natuurmonumenten beheert naast natuur, ook monumenten. Bouwwerken die onlosmakelijk verbonden zijn met het landschap en het verhaal van dat gebied. Om cultureel erfgoed te bewaren en bij de tijd te houden, zijn we vaak aan het werk. Dat kun je goed zien. Want dan staan onze monumenten in de steigers.

Meer informatie? www.natuurmonumenten.nl/indesteigers

 

Openingshandeling golfbak waterloopbos

Openingshandeling Golfbak Waterloopbos

Hilde van der Klei