Volg het Sporenpad door het eerste paddenstoelenparadijs van Europa en struin door het boomweidelandschap.
De route start op de parkeerplaats aan de Leemringweg en is rood gemarkeerd. Onderweg kom je een aantal overstapjes tegen, die de route voor buggy's ongeschikt maken. Vanaf de vroege herfst heb je de grootste kans om paddenstoelen te zien.
De Mycologische Vereniging Nederland met een kleine 1000 paddenstoelenfans vierde in 2008 haar 100-jarig bestaan. Zij wilde daarom graag een Paddenstoelenparadijs creëren. Natuurmonumenten werkte daar in het Voorsterbos graag aan mee. Van de 3500 soorten paddenstoelen die Nederland rijk is, vind je er in het Voorsterbos maar liefst 800. Een ideale plek dus! Vooral vanwege de grote variatie aan grondsoorten, veel overgangen en vooral veel vochtige omstandigheden.
Vanuit het bos sta je ineens in het open veld. Dit vochtige grasland wordt begraasd door koeien van een boer uit de buurt. Planten krijgen hierdoor volop de kans om tot bloei te komen. Bij 's zomerse temperaturen zie je gegarandeerd vlinders en libellen. Speur naar het oranjetipje als de pinksterbloemen bloeien. De plassen en poelen in het gebied zijn een mooie broed- en rustplek voor watervogels, zoals de dodaars en kuifeend.
De linde die hier markant in het landschap staat is eind 2008 geplant door Natuurmonumenten en de Nederlandse Mycologische Vereniging. Hij staat symbool voor het paddenstoelenparadijs en was de eerste boom in het boomweidelandschap.StruinenVanaf dit punt kun je kiezen om de gemarkeerde route links langs te poel te vervolgen of om een stuk te struinen. Hier zijn geen paden, je zoekt zelf je weg. Zo ervaar je optimaal het karakteristieke boomweidelandschap; hét ideale biotoop voor paddenstoelen.
Dit pad is opgehoogd met de grond die rechts van je is afgegraven. Het gebied loopt nu geleidelijk af van zeeklei tot aan het Urker zand. Veel overgangen dus: van hoog naar laag, van nat naar droog en tussen verschillende bodemsoorten. En grote variatie in omstandigheden zorgen voor een grote rijkdom aan paddenstoelen.
Je loopt hier op de grens van boerenland en natuurgebied. In 2013 is het gebied rechts van je als natuur ingericht. De natuur ontwikkelt zich hier heel snel. Plant- en diersoorten zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van robuuste en goed verbonden natuurgebieden. Hier ligt een mooi voorbeeld!
Het Voorsterbos staat op een keileembodem en dat is zeldzaam in ons land. De paddenstoelen die erop groeien zijn dan ook bijzonder. Tussen de bomen in de schaduw is de lucht vochtig en daar houden mossen van. De bomen hebben hier daarom 'groene sokken' aan. Veel soorten paddenstoelen houden van dit microklimaat. Denk aan de bekende vliegenzwam, de groene anijstrechterzwam, de stinkzwam, de narcisridderzwam en zelfs de zeldzame geel stromakelkje.