Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Westerbroek (Groningen)

Waar: Westerbroek

Wandelroute Westerbroek (Groningen)
1 uur 19
3,99 km

Over de route

Westerbroek is een van de laatste laagveenmoerassen in de provincie Groningen. Het ligt in het stroomdal van de Hunze en herbergt vele bijzondere planten- en dierensoorten. Met een beetje geluk zie je 's zomers een visarend die z'n kostje bij elkaar scharrelt.

Waar kun je starten

Witsnuitlibel Natuurmonumenten

Wat kom je onderweg tegen?

Moerasbos

1. Moerasbos

Het moerasbos langs de Hesselinkslaan zit vooral 's zomers vol leven. Je hoort de bubbelende geluiden van de kwakende heikikkers die op zoek zijn naar een partner. Wist je dat de mannetjes gedurende de paartijd een aantal dagen blauw kleuren? De vele kikkers vormen een gedekte tafel voor de grote zilverreigers die hier hun slaapplaats hebben. 

Velden vol tarwe

2. Velden vol tarwe

Je bent nu bijna halverwege de route. 's Zomers kijk je hier uit over velden vol met mais, tarwe of rogge. Een stil plekje vlakbij de stad Groningen. 

Poelen

3. Poelen

Natuurmonumenten heeft samen met anderen hard gewerkt aan herstel van de natuur in Westerbroek. Sinds enkele jaren broedt er weer een ooievaar op het nest en voelen ook andere vogels zich er weer thuis. In de poelen en omringende graslanden is voldoende voedsel te vinden. De graslanden worden begraasd door koeien en soms ook paarden. Zij zorgen er samen voor dat de graslanden gevarieerd zijn en vol zitten met insecten en vogels. 

Praktische informatie

  • Westerbroek, Van der Valk hotel