Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute het Witte Veen

Waar: Witte Veen

Wandelroute het Witte Veen
2 uur 52
8,6 km

Over de route

LET OP: vanwege natuurherstelwerkzaamheden tot 15 maart 2024 zijn delen van het gebied afgesloten voor publiek. Omdat hier met grote machines gewerkt wordt. Omleidingsroutes staan ter plaatste goed aangegeven. Excuses voor het ongemak.

Een prachtige rondwandeling door het Witte Veen, op de grens met Duitsland bij Buurse.

Het start- en beginpunt van de blauwe wandelroute is restaurant de Haarmühle in Duitsland waar je met een heerlijke lunch of diner kunt afsluiten.

Waar kun je starten

hooglander witte veen

Wat kom je onderweg tegen?

Hei
Hei

1. Hei

Via een klaphek kom je op de heide. Op de hogere delen van het hoogveen hielden vroegere gebruikers schapen. De arme zandgrond werd door de grazende schapen nòg voedselarmer, zodat er uiteindelijk alleen nog maar hei op wilde groeien. Hei is dus een cultuurlandschap. Zonder begrazing groeit heide dicht met bomen zoals berken. In het Witte Veen lopen en grazen daarom 50 Schotse hooglanders. De dieren zijn zomer en winter buiten en kunnen goed zelf hun kostje bij elkaar scharrelen.

Kaarsrecht
Kaarsrecht

2. Kaarsrecht

De kaarsrechte eikenlaan is ook door de heer Van Heek aangelegd. Eind negentiende eeuw kocht de textielfabrikant Van Heek hier grond met het doel een landgoed te stichten. Hij liet naaldbomen planten voor de houtproductie. Ook boerderij Het Markslag kwam in zijn handen. Natuurmonumenten heeft sinds 1981 bijna 300 hectare van het Witte Veen verworven.

Vlinders en grote grazers
Vlinders en grote grazers
Vlinders en grote grazers

3. Vlinders en grote grazers

Aan weerszijden van de eikenlaan liggen graslanden. De Schotse hooglanders zorgen ervoor dat deze voormalige agrarische weilanden ruiger en natuurlijker worden. Ze vreten bovendien jonge boompjes en struiken gedeeltelijk weg. In voorjaar en zomer bloeien de weiden uitbundig en fladderen hier honderden vlinders. Een extra bezoek waard.

Praktische informatie

  • Landgasthof Haarmühle