Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zaailingen krijgen lokaal een nieuwe plek

07 maart 2024 | Dionne Schouten-Heinrici

In de Wolvenpolder in Spijkenisse zijn ruim 100 jonge bomen weggehaald en op een andere plek in de buurt aangeplant. Deze ‘zaailingen’ krijgen op die manier de ruimte om te groeien. Het is een initiatief van MeerBomenNU.

zaailing beuk

Waarom halen we zaailingen weg?

Een boom produceert enorm veel zaailingen met de gedachte/voorwaarde dat veel zaad en zaailingen verloren gaan. Ze overleven het vaak niet, doordat ze met teveel op een plek staan of weg geconcurreerd worden. Die dode zaailingen hebben echter in de natuur een belangrijke functie voor insecten en zwammen. Ook zijn de zaailingen voedsel voor bijvoorbeeld reeën. Dus zaailingen zonder toekomst horen ook in de natuur en hebben daarin een belangrijke functie. Geen reden dus om ze weg te halen.

Het kan echter zo zijn dat de toename van een bepaalde boomsoort niet wenselijk is in het landschapstype of in het beheer van een bepaald gebied. Dan kan er voor worden gekozen om de bomen weg te halen. Dit laatste is de reden dat wij meewerken aan deze actie van MeerBomenNU. MeerBomenNU zet zich ervoor in om de zaailingen niet weg te maaien of te versnipperen, maar om ze te verhuizen naar een plek waar ze wél gewenst zijn om te wortelen.

Het landschapstype van de Wolvenpolder

De Wolvenpolder (40ha) beheren we als een open landschap met moeras en graslanden. Voor bomen en bos is niet veel plaats, want daar houden een hoop soorten die graag in graslanden en water- en moeras leven niet van. Denk aan de steltlopers die graag in open gebied vertoeven.

Daarom trekken we als beheerder regelmatig boompjes uit het gebied. Het initiatief van MeerBomenNU helpt ons dus om de natuur en het open landschap in de Wolvenpolder te behouden.

Wij waren dan ook erg enthousiast over dit initiatief. En dan niet alleen; de boompjes en struiken krijgen een nieuwe plaats om te groeien en gaan zo niet verloren. Ook is het positief voor de natuur buiten de Wolvenpolder. De getrokken boompjes en struiken zijn namelijk soorten die hier in Nederland thuishoren. Dat betekent dat de diversiteit van insecten en vogels die op deze soorten leven vele malen groter is dan die op een exotische bomensoort. We brengen als het ware de natuur vanuit de Wolvenpolder naar de omgeving.

Verhuisdag van de bomen

MeerBomenNU kreeg tijdens de ‘oogstdag’ hulp van zo’n vijf vrijwilligers. De klei van de Wolvenpolder maakte de werkzaamheden tot een soort natuurfitness! Er zijn onder andere meidoorns, rode kornoelje, krulwilgen en schietwilgen uit de grond gehaald.

De vrijwilligers op de foto wonen vlakbij de Wolvenpolder en hebben alle zaailingen meegenomen. Zij hebben deze aangeplant achter hun schuur op een groot stuk land dat ze hebben als afscherming.

Dionne Schouten
Dionne Schouten-Heinrici

Boswachter Communicatie en Beleven