Fietsen

Fietsroute de Zaan, de Poel en 't Zwet

Fietsen

Fietsroute de Zaan, de Poel en 't Zwet

Boven Amsterdam ligt het Wormer- en Jisperveld. Deze laaggelegen polder bestaat dankzij de vele watermolentjes. Stonden die er niet, zou hier een enorm meer liggen. Nu ligt hier het grootste veenweidegebied van West-Europa, vol weidevogels als de kievit, tureluur, scholekster, grutto en graspieper. Vanaf de dijken heb je een prachtig uitzicht. Deze tocht brengt je ook door de kleine dorpjes die zo goed passen in dit echte Hollandse landschap en langs een aantal forten van de Stelling van Amsterdam. Start route: Zandweg

Knooppunten fietsroutes

93 -> 932 -> 93 -> 931 -> 93 -> 89 -> 59 -> 600 -> 59 -> 44 -> 47 -> 051 -> 45 -> 450 -> 93 -> 930

Deze knooppuntenroute is in samenwerking met Fietsnetwerk gemaakt. Actuele updates of tijdelijke omleidingen vind je op Fietsnetwerk.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Praktisch

De route

 Startpunt

1 Wormer- en Jisperveld (932)

Vanuit de lucht is dit een ingewikkelde legpuzzel van weilandjes en rietkragen, doorsneden door talloze boerenslootjes.

Wormer- en Jisperveld
Wormer- en Jisperveld (932)
Molen Wormer- en Jisperveld
Wormer- en Jisperveld (932)
Koeien varen Wormer- en Jisperveld
Wormer- en Jisperveld (932)

2De Poelboerderij (931)

Drink hier een kopje koffie of thee en bekijk de aquaria en exposities. Vanuit hier worden ook vaartochten georganiseerd, want de polder zelf kun je alleen via het water bereiken.

Poelboerderij Wormer- en Jisperveld
De Poelboerderij (931)
Waterspeeltuin Wormer- en Jisperveld
De Poelboerderij (931)

3Fort bij Spijkerboor (600)

Het grootste en modernste fort van de Stelling van Amsterdam, dat tussen 1880 en 1920 werd gebouwd. Tijdens een rondleiding of open dag kun je het fort van binnen bezichtigen, bijvoorbeeld tijdens de Fortenmaand en op de Open Monumentendagen in september.

Fort bij Spijkerboor
Fort bij Spijkerboor (600)
Fort bij Spijkerboor geschut
Fort bij Spijkerboor (600)
Fort bij Spijkerboor geschut van binnen
Fort bij Spijkerboor (600)

4 Fort Resort Beemster (051)

Eén van de vijf forten van de Stelling van Amsterdam, heeft een heel bijzondere bestemming gekregen. Achter de historische muren van het Fort aan de Nekkerweg gaat sinds juni 2012 een bijzonder resort schuil met hotel, twee restaurants, lounge terras, bijzondere sauna’s, baden en een prachtige spa.

Fort Resort Beemster
Fort Resort Beemster (051)
Fort Resort Beemster interieur
Fort Resort Beemster (051)

5Molen De Koker / Zwarte Hengst (450)

Molen 'De Koker' is een in 1866 te Wormer herbouwde en als koren- en pelmolen ingerichte achtkante bovenkruier. De opkomst van de Zaanse molens vond zijn oorsprong in het molencentrum Wormer, waar al in de 16de eeuw een aanzienlijk aantal korenmolens stond.

Molen De Koker / Zwarte Hengst
Molen De Koker / Zwarte Hengst (450)

6TOP De Poel (930)

Het TOP staat bij de Poelboerderij. Het Wormer- en Jisperveld is het grootste veenweidegebied van West-Europa, vol weidevogels als de kievit, tureluur, scholekster, grutto en graspieper. Ook zijn er regelmatig lepelaars te zien.

Wormer- en Jisperveld
TOP De Poel (930)
Wormer- en Jisperveld Kiviet
TOP De Poel (930)
Wormer- en Jisperveld

Wat wij hier doen

Broedgebied van weide- en rietvogels

Het Wormer- en Jisperveld is het grootste veenweidegebied van West-Europa. En daar zijn we trots op! Het vochtige laagveen is het broedgebied van vele weidevogels en rietvogels. Ook zeldzame planten houden van deze waterrijke natuur. Rietlandjes met veenmos liggen her en der verspreid. Doordat de landjes in het verleden veel gemaaid zijn, is de bodem nu voedselarm. En dat is ideaal voor orchideeën, zonnedauw, heide en koekoeksbloemen. Om deze zeldzame planten te behouden gaat Natuurmonumenten door met het regelmatig maaien van deze bijzondere landjes. Al dat riet moet afgevoerd worden met platbodems, een heel karwei. Gelukkig krijgen we in het Wormer- en Jisperveld hulp van onze vrijwilligers en leden. Help je ook mee?

Word lidMeer over ons werk
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.