Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute Wormer- en Jisperveld, vlak bij Purmerend (Noord-Holland)

Waar: Wormer- en Jisperveld

Fietsroute Wormer- en Jisperveld, vlak bij Purmerend (Noord-Holland)
2 uur 15
27,25 km

Over de route

Fiets door het prachtige veenweidegebied Wormer- en Jisperveld en zie vogels zoals de grutto en tureluur.

Deze fietstocht leidt je door groen veenweidegebied met Noord-Hollandse vergezichten. Zo maar vlak langs broedende grutto’s en tureluurs! Geniet van natuur én cultuur. In het vlakke landschap ligt het grootste fort van de Stelling van Amsterdam verborgen; Fort Spijkerboor.

Vanaf Bezoekerscentrum De Poelboerderij rechtsaf de Wormerringdijk volgen in de richting van Oost-Knollendam.

Waar kun je starten

Wormer- en Jisperveld

Wat kom je onderweg tegen?

1. Schaalsmeerpolder

De Schaalsmeerpolder is onderdeel van het Wormer- en Jisperveld: één van de drukst bevolkte weidevogelgebieden van Europa. Het staat bekend om de vele grutto’s, tureluurs en scholeksters, die hier broeden. Maar ook kieviten, watersnippen, zomertalingen en kluten. Weidevogels broeden in grasland of zoeken er in de broedtijd hun voedsel. Je fietst er pal langs, neem je vogelgidsen mee! De grote variatie aan weidevogels is te danken aan het uitgekiende beheer door Natuurmonumenten. Zaanse weidemolentjes zorgen ervoor dat de bodem niet té nat wordt. In de natte zachte bodem vinden de vogels wormen, larven en insecten. Mest met stro uit de potstal stimuleren in het voorjaar het bodemleven. Samen met begrazing door runderen levert dat heerlijk zompige en hobbelige graslanden op. Zelfs de veeleisende kemphaan kan hiermee goed uit de voeten.Je fietst rechtdoor, dwars door Oost-Knollendam en verder langs de Knollendammerringvaart. Aan het einde van de Oudelandsdijk linksaf de brug over naar Spijkerboor. Het pontje naar Fort bij Spijkerboor ligt meteen rechts.Kijk voor de vaartijden van het pontje op www.spijkerboornoordholland.nl/pontveer-jan-hop Vaart het pontje niet?! Fiets dan door naar de brug over het Noordhollands Kanaal bij West-Graftdijk: 6 km heen en 6 km terug langs het kanaal.

2. Spijkerboor

Zo heette vroeger de sterk kronkelende waterstroom tussen de meren Beemster en Starnmeer. Naar het gereedschap ‘spijkerboor’ vanwege de vorm. Spijkerboor is een boor om gaten in zware eikenbalken mee te maken, om vervolgens een forse pen of spijker door de balk te kunnen slaan. Na inpoldering van de meren was Spijkerboor een knooppunt van ringvaarten van de droogmakerijen.Na het overvaren of omrijden met de bocht de Zuiddijk op en dan rechts over de brug de Westdijk op. Fort bij Spijkerboor ligt even links en dan rechts.

3. Fort bij Spijkerboor

Je bent aanbeland bij Fort bij Spijkerboor: het grootste en modernste fort van de Stelling van Amsterdam. Tussen 1880 en 1913 gebouwd als verdedigingslinie rond de hoofdstad. Het onder water zetten van land (inundatie) was het belangrijkste wapen tegen vijanden. Een ring van forten achter de inundatiezone moest voorkomen dat vijandelijke troepen via bevaarbaar water of begaanbare hoogtes zouden oprukken. Het knooppunt van kanalen en dijken bij Spijkerboor was een zwakke plek in de Stelling. Er is dan ook een extra groot en sterk fort gebouwd met een gepantserde draaikoepel en kanonnen. Je kunt een wandeling maken rond het fort. Bekijk de geschutskoepel en raak onder de indruk van de natuur op deze met water omgeven voormalige zandbult!

Kijkje nemen in het fort?

Dat kan tijdens rondleidingen en open dagen. Kijk op www.natuurmonumenten.nl/fort-bij-spijkerboor De fietsroute gaat op de Westdijk rechtsaf en daarna rechts het fietspad op over de Zuiddijk. Je volgt deze dijk, langs het Noordhollands Kanaal, naar Purmerend.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes