Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Wandelroute Schaalsmeerpolder in het Wormer-en Jisperveld

Wandelen

Wandelroute Schaalsmeerpolder in het Wormer-en Jisperveld

Vogels kijken in de polder tussen Oostknollendam en Wormer.

Je wandelt door de Schaalsmeerpolder, een zeer vogelrijk gebied in het Wormer- en Jisperveld. Het Wormer- en Jisperveld is het grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa. Het bestaat uit honderden weilandjes omgeven door ruisende rietkragen en smalle slootjes.

Wandel vanaf de parkeerplaats richting De Poelboerderij. Bij de splitsing sla je linksaf voor de route (en rechtsaf voor De Poelboerderij).

De route is bewegwijzerd met bordjes van het wandelroutenetwerk.

Wilde bloemen

Laat je in de lente en de zomer verrassen door de variëteit aan wilde bloemen langs deze route. Een kleurrijke toevoeging aan ons landschap en tevens een thuis voor vele insecten en vogels. Helaas is er door landbouw en verstedelijking steeds minder ruimte voor wilde bloemen waardoor het aantal insecten- en vogelsoorten afneemt. 

Samen kunnen we hier iets aan doen! Vraag de gratis toolkit aan en help mee Nederland weer volop in bloei te zetten. Zo geniet je samen met de insecten en de vogels ook bij jou in de buurt van wilde bloemen en draag je bij aan het behoud van onze natuur.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt - De Poelboerderij, parkeerplaats

Veerdijk 106, 1531 MB Wormer

Aanreisinformatie auto

Vanaf de N246 neem je afslag Wormer/Jisp. Sla rechstaf de Prins Clausbrug over. Na de brug direct linksaf richting Oost-Knollendam. Na de bocht nog voor het einde van de afslag rechtsaf. Het parkeerterrein van De Poelboerderij bevindt zich even verder aan de rechterhand.

Aanreisinformatie openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde treinstation is Wormerveer. Vanaf het station is het ongeveer 20 minuten lopen naar Bezoekerscentrum De Poelboerderij. OV-fietsen zijn te huur bij NS-station Krommenie-Assendelft (circa 30 min. / 5 km fietsen) en NS-station Zaandam (circa 40 min. / 8 km fietsen). Vanaf NS-station Purmerend borden Neck/Jisp volgen.

De route

 Startpunt

1De Zaan

Sla op de Veerdijk rechtsaf en wandel langs De Zaan. Na een sluisje gaat de weg over in de Wormerringdijk. 

2Polder

Hier is goed zichtbaar dat de Schaalsmeerpolder een stuk lager ligt. Het ligt één tot twee meter onder zeeniveau. Zonder de talloze kleine watermolentjes die je onderweg ziet, zou het hier één grote waterplas worden.Bij de splitsing ga je linksaf en blijf je de Wormerringdijk volgen over het fietspad. 

3Grutto

In het voorjaar is het grutto-tijd! De weidevogels zijn druk bezig om een plekje te vinden waar ze kunnen broeden. Hun geroep klinkt overal, een heerlijk lentegeluid...Aan het einde van het fietspad sla je vlak na het bord Oostknollendam rechtsaf, de Schaalsmeerdijk op.

4Beheerboerderij

Je komt hier langs de grote beheerboerderij van Natuurmonumenten. In het vroege voorjaar staan de koeien nog op stal. Later in het jaar worden ze met de boot naar de eilandjes in het Wormer- en Jisperveld gebracht. Daar kunnen ze lekker grazen.De weg gaat over in een onverhard pad met onderweg een aantal hekjes en overstapjes. Blijf dit pad volgen tot aan de Poelweg. Houd  daar links aan. 

5Terug naar het eindpunt

Je wandelt nu weer terug naar het eindpunt, Bezoekerscentrum De Poelboerderij. Zeker een bezoekje waard! Drink een kopje koffie of thee in de boerderij.Sla linksaf en volg de Wormerringdijk. Dit deel van de route is hetzelfde als op de heenweg.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.