Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Roggenplaat in Oosterschelde gered

Het wordt steeds stiller rond de Oosterschelde; langzaamaan verstommen de vogelgeluiden. De zandplaten die bij eb droogvallen kalven stukje bij beetje af waardoor er jaar in, jaar uit minder plek is voor vogels om voedsel te zoeken en zeehonden om hun jongen te zogen. Daarom beginnen Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten op 1 oktober 2019 met de zandsuppletie van de grootste en meest voedselrijke zandplaat van de Oosterschelde: de Roggenplaat.

Lepelaar

Met het suppleren van 1,3 miljoen kubieke meter zand blijft de Roggenplaat voldoende robuust. De Oosterschelde behoudt hiermee de komende 20 tot 25 jaar zijn volledige functie als wegrestaurant voor trekvogels. Op 1 oktober 2019 is Boskalis gestart met het opspuiten van de zandplaat, waarbij in totaal 7 verschillende plekken worden gesuppleerd. Naar verwachting worden de werkzaamheden op de plaat voor eind december 2019 afgerond. Het project heeft een looptijd tot 1 april 2020.

Building with nature

En die oplossing is goed voor zowel de natuur als de kustveiligheid. De totale kosten bedragen 12,3 miljoen euro, inclusief de kosten voor langjarig onderzoek om de effecten te evalueren en de ontwikkeling van de zandhonger te volgen. Ter vergelijking: het onderhoud aan de stormvloedkering kost per jaar al bijna het dubbele. Dus met een fractie van de onderhoudskosten van de stormvloedkering kan er gebouwd worden mét de natuur waardoor toekomstig onderhoud aan de stormvloedkering uitgesteld kan worden.

Noodzakelijke pleisterplaats

Voor ruim honderdduizend kanoetstrandlopers, rosse grutto’s, zilverplevieren en wulpen zijn de zandplaten in Nationaal Park Oosterschelde een noodzakelijke pleisterplaats tijdens de vogeltrek. Uitgeput komen ze aan, uitwijkmogelijkheden zijn er niet. Net zo min als voor onze eigen scholeksters. Vooral in de winter trekken die massaal naar deze zeearm. Hun tienduizenden trippelende pootjes, hun melancholieke kreetjes, die willen we niet missen.

Rijk gedekte tafel

De aantallen vogels in de Oosterschelde zijn indrukwekkend. Vier seizoenen is er vogeltrek te zien boven de Oosterschelde. Maar de meest indrukwekkende aantallen zijn toch wel te zien tijdens het vroege voorjaar en aan het einde van de zomer als grote groepen kustvogels pendelen tussen hun broedgebieden in het hoge noorden en hun overwinteringsgebieden in West-Afrika. Halverwege ligt een prachtig wegrestaurant waar ze even kunnen bijtanken op hun lange reis: de Oosterschelde. De voedselrijke zandplaten vormen een rijk gedekte tafel.

Help de Oosterschelde verzuipt

Natuur staat op het spel

Daarom moet de Oosterschelde opnieuw worden gered, net als in de jaren zeventig. Toen waren er plannen om dit natuurgebied af te dammen. Die bedreiging is afgewend - er kwam een stormvloedkering - maar ook nu weer staat de natuur op het spel: de Oosterschelde verandert langzaam in een badkuip. Door de aanleg van de stormvloedkering eind jaren tachtig is de dynamiek in de Oosterschelde flink minder geworden. Ook de snelheid waarmee het water in en uit de Oosterschelde stroomt is sterk afgenomen. Met name tijdens stormen wordt zand van de zandplaten afgeslagen, maar door de geringe dynamiek is het getij niet meer in staat om het zand terug op de platen te brengen. Beetje bij beetje kalven de zandplaten af. Dat noemen we 'zandhonger'.

Dat wil Natuurmonumenten niet laten gebeuren. Alles wat er nodig is, is af en toe een fikse berg zand. De natuur doet de rest. Anders wordt het veel te stil op het Zeeuwse wad.

Aantallen vogels Oosterschelde
Roggenplaat

Luchtfoto van de Roggenplaat met op de achtergrond de stormvloedkering.

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en nieuwtjes van de Oosterschelde, kijk dan regelmatig hier

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo