Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column boswachter Maurice Kruk: Geef het een naam

27 oktober 2021 | Juriaan van Leeuwen

Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!

Boswachter Maurice Kruk

Geef het een naam

Afgelopen zomer werd door twee leden van de natuur en vogelwacht Rotta één van de watergangen in de Zuidpolder Berkel & Rodenrijs onderworpen aan een onderzoek naar de water- en ecologische kwaliteit. In de bak met waterbeestjes zwommen o.a. diverse waterwantsen. Ik vroeg mij af of er ook een Sigara tussen zat, een geslacht van wantsen uit de familie duikerwantsen (Corixidae). Ooit was ik met een studiegenoot fanatiek bezig geweest met het vangen en op naam brengen van waterwantsen. De Sigarasoorten waren het lastigste om te determineren.

Tijdens excursies vragen mensen opvallend vaak naar de naam van een plant of dier. Op de een of andere manier brengen we kennelijk graag ordening aan in de natuur. Dat is waarschijnlijk al een zeer oude behoefte. Het is immers voorstelbaar dat het in het verre verleden handig was om onderscheid te kunnen maken tussen gevaarlijke en ongevaarlijke dieren. Of tussen eetbare en giftige planten. Het was de Griekse wijsgeer Aristoteles die als eerste een meer systematische ordening aanbracht. Bij namen geven moeten we echter toentertijd niet denken aan een korte naam zoals bijvoorbeeld ‘madeliefje’. Meer een soort omschrijving bestaande uit een of meer zinnen. In de loop der tijd betekende dit dat dezelfde soorten verschillende namen kregen. Of dat dezelfde naam werd gehanteerd voor verschillende soorten. En dan waren er ook nog weer vele streeknamen. De Zweedse hofarts Carolus Linnaeus  (1707-1778) maakte een systeem om planten en dieren te ordenen in verschillende groepen. Dit systeem wordt nog altijd gebruikt. Het bestaat uit twee Latijnse namen voor een soort. De eerste is de geslachtsnaam, de tweede de soortnaam. Zo is Bellis perennis het madeliefje. Linnaeus wordt dankzij zijn ideeën beschouwd als de grondlegger van de huidige taxonomie, de biologische vakwetenschap die zich bezighoudt met het vinden, beschrijven, naamgeven en indelen van alle soorten organismen. Dankzij deze systematiek is de wetenschappelijke naam nu een eenduidige sleutel in de hele wereld tot meer informatie en kennis.

Meer stadsboswachter Maurice?

Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!

Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>

Juriaan
Juriaan van Leeuwen

Boswachter