Column boswachter Maurice Kruk: Want de wereld is hol en ik heb de hemel aangeraakt
Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!
Want de wereld is hol en ik heb de hemel aangeraakt
In één van de afleveringen van de klassieke science fiction serie Star Trek (voor de liefhebbers: seizoen 3, aflevering 8 - For the world is hollow and I have touched the sky) zie je een volk dat al generaties lang leeft binnen een ruimteschip. Op weg naar een beloofde toekomst op een verre planeet. Iedereen is in de veronderstelling ondergronds te leven op een planeet. Allerlei rituelen en gebruiken maken dat de bewoners zich beslist niet buiten het ondergrondse begeven. Een van de hen heeft het toch gedaan (de uitspraak die deze bewoner doet, is de titel van de aflevering) en wordt daarvoor bestraft met de dood.
Bekend is dat mensen opgesloten kunnen zitten in hun eigen ruimte of ‘bubbel’. Je hoort en ziet vooral de zaken die jouw mening bevestigen. Zaken die niet passen, hoe goed onderbouwd ook, worden ontkend of genegeerd. Mede daardoor komen groepen scherp tegenover elkaar te staan en graven ze zich steeds verder in in hun eigen gelijk. Ook de natuurbeweging ontkomt daar niet aan. Sommigen zitten soms erg opgesloten in hun eigen ruimte. Dat geldt voor zowel natuurbeschermers versus andere groepen in de samenleving (boeren bijvoorbeeld) als binnen de natuurbeschermers zelf. Zo kan het gebeuren dat natuurbeschermers soms zo’n snoeiharde kritiek hebben op andere natuurbeschermers, dat het lijkt of die andere natuurbeschermers de allergrootste bedreiging zijn voor de natuur. En niet zaken als habitatverlies, overexploitatie, verdroging, vermesting, versnippering enz.
Een manier om de polarisatie te doorbreken, is om eens even niet meteen een mening over een bepaalde zaak te hebben, maar om je oordeel op te schorten. Om oprecht nieuwsgierig te zijn naar wat een ander te zeggen heeft. Het ook echt eerst proberen te begrijpen. Om door te vragen, waarbij je ervoor waakt om in zo’n vraag ook meteen een mening te verstoppen. ‘U vindt toch zeker ook wel dat dit de beste aanpak is?’ is dus geen neutrale vraag, maar slechts een in een vraag verpakte mening. Succes!
Meer stadsboswachter Maurice?
Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!
Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>