Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column stadsboswachter Maurice Kruk: Een nieuwe lente en een nieuw geluid

25 mei 2023 | Natascha Hokke

Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!

Boswachter Maurice Kruk

Een nieuwe lente en een nieuw geluid

Misschien is mei wel de mooiste maand van het jaar. In elk geval qua kleurenpracht. De bomen hebben na de kale winter heerlijk frisgroene bladeren. Bloemen bloeien in een rijk palet aan kleuren. Ook de wilde-bloementuin bij Infopunt de Melkschuur in de Zuidpolder Berkel laat zien hoe kleurrijk een grasland eruit kan zien, met o.a. geel van scherpe boterbloemen, wit van fluitenkruid, roze van knoopkruid en de twee soorten koekoeksbloemen en blauw van de vergeet-mij-nietjes. En dat allemaal tegen een achtergrond van groene grassen, zeggen en russen. Die laatste twee zijn overigens schijngrassen. Het is altijd weer een genot om even door het veld tussen alle bloemen te lopen, terwijl de vlinders om je heen fladderen en libellen zich opwarmen op de boomstammen in de zon. In de struweelrand bloeien de meidoorn en Gelderse roos. Het laat zien dat het natuurbeheer werkt en resultaat geeft, genoeg reden om blij van te worden. En dát er resultaat is, mag ook blijken uit wat er inmiddels allemaal aan planten en dieren in de polder wordt aangetroffen. Een resultaat om eveneens blij mee te zijn. In de gehele Zuidpolder Berkel zijn o.a. al bijna 250 soorten planten waargenomen, 20 dagvlindersoorten, 22 soorten libellen, 15 soorten sprinkhanen en bijna 140 soorten vogels; alles bij elkaar gaat het om een slordige 630 soorten planten en dieren (bron: www.waarneming.nl). Vooral vanaf 2016, na de herinrichting en de start van het natuurbeheer, is de groei in soortenaantallen groot. Het niveau in 2016 was ca. 150 soorten. Die groei is echter waarschijnlijk niet alleen het gevolg van een daadwerkelijke toename in soorten, maar ook omdat er meer mensen in de polder zijn gaan waarnemen. Het is echter een mooie opsteker voor alle mensen die daar dagelijks werken aan de natuur: boeren, burgers/vrijwilligers en buitenlui: loonwerkers en boswachters. Maar vooral voor de natuur zelf!

Meer stadsboswachter Maurice?

Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!

Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter