Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column stadsboswachter Maurice Kruk: Meer is minder

29 oktober 2024 | Natascha Hokke

Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!

Boswachter Maurice Kruk

Meer is minder

Volgens mij is eigenlijk niemand echt tégen natuur. Iedereen heeft er wel ‘iets’ mee. De natuur is immers óók voor en van jou. En bovendien voorziet het ons van zaken als schone lucht, drinkbaar water en grond- en voedingsstoffen. Het beschermt mensen tegen ziekten, droogte en extreem weer. Waar mensen wel moeite mee kunnen hebben, zijn de consequenties die natuurbescherming met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan effecten op werk en inkomen, dagelijkse gewoonten en bezigheden, toegankelijkheid van gebieden. Dit kan wel degelijk als (zeer) negatief worden beoordeeld. Hiermee is er vaak de neiging tot de roep om mínder natuur. Minder wolven, minder Natura 2000-gebieden, minder bordjes ‘verboden toegang’. De paradox is echter dat hoe minder natuur er is, hoe minder er ook kan en mag. Dat wat zeer zeldzaam is, krijgt immers doorgaans een striktere bescherming. Een toename van de hoeveelheid natuur maakt deze daarentegen minder kwetsbaar en robuuster. Als een soort minder zeldzaam wordt, kan deze als het ware ook veel beter tegen een stootje. Een sterke, veerkrachtige natuur is ook direct van belang voor de mens. Meer natuur levert dus wat op, en betekent dikwijls juist minder beperkingen en minder lastige consequenties.

Elke dag nemen mensen in hun werk besluiten die de natuur al dan niet ten goede kunnen komen. Dat geldt niet alleen voor politici en bestuurders, maar ook voor bijvoorbeeld beleidsambtenaren, waterschappers, agrariërs, horecaondernemers, architecten en ga zo door. Zou het niet mooi zijn, als iedereen zich in zijn werk regelmatig afvraagt: wat kan ik in mijn werk voor de natuur betekenen? Hoe maken we onze omgeving waardevol voor mensen, planten en dieren? Dat kunnen kleine én grote dingen zijn. Maar alles bij elkaar kan de impact groot zijn. Daarom daag ik bij deze een ieder uit: durf je deze vraag eens te stellen, en nog mooier, er ook echt actie op te ondernemen. Ik zie uit naar de resultaten! 

Meer stadsboswachter Maurice?

Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!

Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter