Column stadsboswachter Maurice: Op reis in de tijd
Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!
Op reis in de tijd
Tijdreizen: een fenomeen dat je in sciencefictionboeken en -films nogal eens aantreft. In werkelijkheid kunnen heel kleine elementaire deeltjes het. Maar voor ons mensen lijkt het vooralsnog inderdaad fictie, nog lang geen – en misschien wel nooit - werkelijkheid. Het roept immers paradoxen op. Want wat nu bijvoorbeeld als je terug in de tijd verhindert dat je vader je moeder ooit ontmoet? Dan word je dus nooit geboren. Een klein beetje tijdreizen lukt anno 2020 wel. Zoals voor zoveel zaken biedt het internet hier uitkomst. Op topografische kaarten kun je namelijk met een heel eenvoudig schuifje makkelijk terug in de tijd gaan, de toekomst in lukt echter helaas nog niet. De website www.topotijdreis.nl is een fantastische website om te zien hoe Nederland er in het verleden op kaart uitzag. Je kunt daarbij terug tot 1815, maar gedetailleerde kleurenkaarten zijn er tot omstreeks 1875-1880.
Wat opvalt als je het Rotterdams platteland, omgeving Berkel & Rodenrijs, bekijkt op de kaart van 1877, je vooral de leegte ziet. Grote stukken landbouwgrond, zonder al te veel infrastructuur, en met veel kleinere kavels dan tegenwoordig. In zijn klassiek geworden boek Het lege land beschrijft Auke van der Woud het Nederland van de negentiende eeuw. Een land waarin grote gebieden nog woest en onbewoonbaar waren en dat meer leek op een derdewereldland dan op het Nederland dat wij nu kennen. Nu was het Rotterdams platteland niet zozeer woest en onbewoonbaar, maar vooral een landbouwgebied. Hoe de weilanden er toen uitzagen kun je op de kaarten helaas niet zien, maar het is waarschijnlijk dat deze veel kleurrijker waren dan tegenwoordig door de aanwezigheid van diverse bloemen. Wel valt op de kaart te zien dat er ook her en der kleine bosjes in de weilanden staan. Laten we nu, met de inrichting en het beheer van Rotterdams platteland, dit beeld weer min of meer terugbrengen. Zo kun je dus ook nog weer reizen in de tijd.
Meer stadsboswachter Maurice?
Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!
Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>