Ga direct naar inhoud
Nieuws

Duizenden bomen en struiken geplant in de Schiebroekse Polder

17 april 2020 | Juriaan van Leeuwen

De boswachters van Natuurmonumenten en Herenboeren Rotterdam hebben de afgelopen weken hard gewerkt om 4250 bomen en struiken te planten in de Schiebroekse Polder. Boswachter Maurice Kruk is trots: “We hebben alles met de hand geplant. Met voldoende afstand van elkaar. Normaal zouden onze enthousiaste vrijwilligers helpen bij dit soort klussen. Door de coronacrisis is dit niet mogelijk en moesten we alle zeilen bijzetten om de bomen en struiken met minder mensen te planten. Voor je het weet, ben je te laat in het seizoen en dat zou zonde zijn!”

Bomen planten

Samenwerken aan natuur & landbouw

Dit jaar is begonnen met de inrichting van de Schiebroekse Polder, tussen Berkel & Rodenrijs en Rotterdam, die in beheer zal komen bij Natuurmonumenten. In een deel van de polder, onderdeel van natuur- en recreatieproject Vlinderstrik in samenwerking met gemeente Rotterdam, gaat Natuurmonumenten samenwerken met Herenboeren de Vlinderstrik, een collectief van 200 gezinnen die in hun eigen voedsel willen voorzien, met respect voor natuur en milieu. Natuur en landbouw gaan hier straks hand in hand.

Goed voor insecten en vogels

Onderdeel van de inrichting van de Schiebroekse Polder is een hoogstamboomgaard en voedselbos. Herenboeren de Vlinderstrik heeft de boomgaard nu geheel ingeplant, 1500 stuks fruitbomen en bessen. Natuurmonumenten heeft de struweelpercelen eromheen voor haar rekening genomen, 2750 stuks bosplantsoen. Boswachter Maurice Kruk: “Er staan veel bloem- & besdragende soorten. Denk aan éénstijlige meidoorn, sleedoorn, inheemse vogelkers, hondsroos, gewone vlier, sporkehout en Gelderse roos. Goed voor insecten en vogels!”

Geplante bomen

Biologisch boeren

Waar productie en biodiversiteit samengaan, bewerken de Herenboeren de grond in de polder op natuurlijke wijze, onder regie en met hulp van de boswachters van Natuurmonumenten. Van een deel van de akkers halen de Herenboeren geen oogst af; hier krijgt zeldzame akkerflora de ruimte om te bloeien of mogen vogels eten van de zaden.

Boer Albert Boersen neemt de taak op zich om het land te gaan verbouwen voor Herenboeren de Vlinderstrik. Hij zag deze week de eerste blaadjes uitlopen bij de geplante bomen en struiken. “Dat is veelbelovend!”, zegt boswachter Maurice Kruk. “Op dit moment wordt er ook een fietspad aangelegd door de polder, dus dan kun je het gebied beter beleven. En als je nog even geduld hebt: over 5-10 jaar is het helemaal prachtig!”

Juriaan
Juriaan van Leeuwen

Boswachter