Ga direct naar inhoud
Nieuws

Een groener Rotterdam; 27 partijen ondertekenen het Stadsakkoord

15 juni 2021 | Natascha Hokke

Wethouder Bert Wijbenga (Buitenruimte) ondertekent samen met 27 partijen, waaronder Natuurmonumenten, het “Stadsakkoord Rotterdam. Sterker door 7 Stadsprojecten”. Met deze zeven stadsprojecten krijgt Rotterdam groene stadslongen: aantrekkelijke openbare plekken voor ontmoeting, beweging en recreatie. Deze stadslongen bieden ook oplossingen voor andere belangrijke opgaven van de stad, zoals een betere balans tussen autoverkeer, openbaar vervoer en langzaam verkeer, en ze leveren een bijdrage aan de gezondheid van Rotterdammers.

Ackerdijkse Plassen met uizicht op Rotterdam

Samenwerking tussen verschillende partijen

De partijen spreken onder andere met elkaar af dat ze de komende jaren samen gaan optrekken, zich beschouwen als ambassadeur en de 7 Stadsprojecten samen gaan realiseren. Wethouder Wijbenga is blij met de brede steun: “De 7 Stadsprojecten zijn impactvol voor de hele stad. Zij geven een impuls aan de economische en sociale omgeving, en aan de kwaliteit van de openbare ruimte. Dat er zoveel partijen mee ondertekenen laat zien dat er veel supporters zijn.”

Het belang van meer groen in de stad

De ondertekenaars zijn partijen op het gebied van mobiliteit, werkgelegenheid, vastgoed, projectontwikkeling, gezondheid, inclusiviteit, klimaatadaptatie, cultuur, water en groen. Ook Natuurmonumenten steunt dit Stadsakkoord van harte. Anneklaar Wijnants, Provinciaal Ambassadeur Zuid-Holland voor Natuurmonumenten benadrukt: “Meer groen in een stad als Rotterdam is van levensbelang voor alle bewoners. En niet alleen de hoeveelheid groen is belangrijk, ook het soort groen. Hoe natuurlijker, hoe beter. Natuurmonumenten vindt het belangrijk dat de biodiversiteit toeneemt: meer variatie in soorten is niet alleen mooi naar te kijken, het is ook van wezenlijk belang.”

Ondertekening Stadsakkoord

Ondertekening Stadsakkoord

Prachtige natuur op een paar metrohaltes afstand

Tijdens de ondertekening complimenteerde Anneklaar Wijnants de gemeente Rotterdam met de hoge ambities voor de vergroening van de stad. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer gaan de komende tijd samen met de gemeente kijken hoe zij de verbinding kunnen versterken tussen het groen in de stad en het groen erbuiten. “Voor prachtige natuur hoef je als Rotterdammer helemaal niet naar de Veluwe. Wist je dat hier vlakbij natuurgebieden van Natuurmonumenten op slechts 4 metrohaltes vanaf Rotterdam CS liggen? En dat je vanaf daar zo het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland in fietst? Zeldzame grutto’s vliegen je hier om de oren, terwijl de skyline van Rotterdam op een steenworp afstand ligt.”

Meer behoefte aan groen

De behoefte aan mooie groengebieden vlakbij huis is enorm toegenomen. En de vraag verandert ook: er is bijvoorbeeld meer behoefte aan zwemwater in de open lucht, er is vraag naar aanplant van klimaatbossen en voedselbossen en steeds meer mensen willen hun eten van dichtbij halen. “Dat kan ook: Rotterdam heeft veel platteland, maar weinig mensen hebben dat nog ontdekt”, vertelt Wijnants. “Daar wil Natuurmonumenten graag verandering in brengen. Dat doen we samen met Rotterdam en vele andere partners, van boeren tot ondernemers in de stad, in het droomproject Rotterdam de boer op!

Polderpad door de Zuidpolder op het Rotterdams platteland

Wandelen op het Rotterdams platteland

De 7 Stadsprojecten

Rotterdam staat voor tal van uitdagingen. Bijvoorbeeld het verlagen van hittestress, de opvang van hevige regenbuien en woningen bouwen op plekken waar het tot nu toe niet mogelijk is vanwege geluidshinder of luchtvervuiling. Daarom heeft het college vorig jaar het besluit genomen om te starten met 7 nieuwe Stadsprojecten. Hiermee krijgt Rotterdam meer groene stadslongen. Tegelijkertijd biedt het ook oplossingen voor andere belangrijke opgaven van de stad, zoals de mobiliteitstransitie en klimaatadaptatie. Ook ontstaat met deze investeringen nieuwe werkgelegenheid, een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor ondernemers en meer ruimte voor festivals.

“Alleen samen kunnen we van de Stadsprojecten een succes voor iedereen in de stad maken en Rotterdam naar een hoger niveau brengen”, zegt wethouder Wijbenga. Naast het benoemen van de samenwerking zijn er ook afspraken gemaakt over het actief betrekken van bewoners en ondernemers door middel van participatie.

De 7 stadsprojecten zijn:

  • Groene Long (Hofplein en Westblaak)
  • Prins Alexanderplein
  • Hofbogenpark
  • Park Maashaven
  • Schouwburgplein
  • Rijnhavenpark
  • Getijdenpark Feyenoord
Grutto in Schieveen

Grutto voor de skyline

Bekijk de maquettes 7 Stadsprojecten

De eerste schetsen van de projecten zijn al openbaar, maar om een betere indruk te geven van hoe het er in de toekomst uit komt te zien, is per project een maquette gemaakt. De maquettes zijn in het kader van de Rotterdam Architectuur Maand te bezichtigen in de parkeergarage Kruisplein op verdieping -5. Geïnteresseerden kunnen zonder afspraak tot 27 juni de tentoonstelling bezoeken. Voor informatie kijk op www.rotterdamarchitectuurmaand.nl

Na 27 juni komen de maquettes op een andere locatie in de stad de staan. Houd de pagina rotterdam.nl/zevenstadsprojecten daarvoor in de gaten.

De ambassadeurs van de zeven Stadsprojecten zijn Architectuur Instituut Rotterdam, Beeldende Kunst en Openbare Ruimte Rotterdam, Bomenridders, CEPHIR, CultuurConnect, Fietsersbond, Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard, IDEM Rotterdam, Inretail, Koninklijke Horeca Nederland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, MKB Infra, MKB-Rotterdam, Natuurmonumenten, Platform Ontwikkeling Rotterdam, RET, Rotterdam Festivals, Rotterdam Partners, Rotterdamse Dakendagen, Rotterdams Milieu Centrum, Rotterdamse Culturele Basis, Staatsbosbeheer, VNO/NCW, Voor Goed en de Raad voor Goed, Walk21, Waterschap Hollandse Delta en Young 010.

Zelf het Rotterdams platteland ontdekken?

Kijk hier voor wandel- en fietsroutes vanuit de stad naar het platteland. Of breng een bezoek aan Belevenisboerderij Schieveen in Rotterdam!

 

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter