Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute langs de vogelboulevard van Schouwen-Duiveland in Zeeland

Waar: Zuidkust van Schouwen - Nationaal Park Oosterschelde

Nationaal Park Oosterschelde
3 uur 50
46 km

Over de route

De wind in je haar, het weidse uitzicht over water en land en tientallen vogels in de lucht. Fietsend door Zeeland ervaar je pas ècht de ruige natuur van deze provincie.

In de trekperiodes bezoeken dagelijks 150.000 vogels de vogelboulevard op Schouwen-Duiveland. Er broeden honderden paren kluten, strandplevieren, scholeksters, kokmeeuwen, visdiefjes, sterns, grutto’s en tureluurs.

Vogels, zeehonden en kleurenpracht!

Fiets door het land van verre uitzichten, zilte lucht met vogels in de lucht, met zeehonden in de Oosterschelde en geniet van de kleurenpracht van bloemen en planten. Ontdek fietsend de vogelboulevard van Zeeland.

De fietsknooppunten

De route volgt het fietsknooppuntensysteem. Je kunt starten in Zierikzee of in Burgh-Haamstede. Aan jou de keus!

  • Start vanaf de Zuidhavenpoort in Zierikzee (46 km): 8-90-81-71-72-73-74-78-77-83-82-88-91-92-8
  • Start vanaf Burgh-Haamstede (46 km): 72-73-74-78-77-83-82-88-91-92-6-8-90-81-71-72
  • Start vanaf de Zuidhavenpoort in Zierikzee (30 km): 8-90-89-81-80-82-88-91-92--8

Waar kun je starten

Zuidkust van Schouwen
Startpunt

VVV Schouwen-Duiveland

Wat kom je onderweg tegen?

Vogeloase
Vogeloase
Vogeloase

1. Vogeloase

Hier, aan de rand van de Oosterschelde, is een ware oase ontstaan voor vogels. De aanleg van nieuwe natte natuur heeft een grote aantrekkingskracht op kust- en weidevogels. Op de graslanden voelen grutto en kievit zich prima thuis. Op de schelpeneiland broedt de kluut. En door de nieuw gegraven kreken stroomt nu zout kwelwater waardoor zoutminnende planten als zeekraal en zulte een kans krijgen.Volg knooppunt 90

Inlagen en karrevelden

2. Inlagen en karrevelden

De Zuidkust van Schouwen is getekend door de strijd tegen het water. De Zeeuwse kust is sinds 1200 bedijkt, maar die dijken waren niet altijd stevig. Hierdoor moest een dijk nog weleens opgelapt worden. Als dit niet lukte werd er landinwaarts een nieuwe (inlaag)dijk aangelegd. De grond hiervoor werd tussen de oude en nieuwe dijk weggehaald. Veen en klei werden met karren afgevoerd. Vandaar de naam karreveld. Deze inlaag werd lager, natter en zouter; een waar paradijs voor stelt- en kustvogels!

Logboek met vogelobservaties

3. Logboek met vogelobservaties

Stap hier eens van je fiets om een kopje koffie of thee te nuttigen. De Heerenkeet heeft een bijzondere geschiedenis. Rond 1852 was d'Eerkeete een vergaderplaats voor de dijkgraven ‘De Heeren van Schouwen’. De haven stamt uit de 19e eeuw en is lang gebruikt voor de afvoer van landbouwproducten naar de fabrieken in West-Brabant. Volg knooppunt 81

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda