Suzanne de Boer, 'elk balkon kan een paradijs zijn voor bijen en vlinders'
Suzanne de Boer maakte van balkonnatuur haar werk door Het Bloembalkon op te richten. 'Met natuurlijk gekweekte planten doe je bijen en vlinders ook op een paar vierkante meter al een plezier.'
"Zoveel tuinen worden volledig betegeld, dat gaat me aan het hart. We hebben juist veel groen nodig: voor onszelf, om te ontspannen en om belangrijke diertjes leefruimte te geven. Gelukkig kunnen we ook de hoogte in en van balkons schuilplekken en eetgelegenheden maken voor bijen, vlinders en andere insecten."
Kies voor inheemse planten
"Als balkonhovenier enthousiasmeer ik mensen hun balkon te vergroenen met biologisch of natuurlijk gekweekte planten. Wil je bijen en vlinders helpen, ga dan voor bossige planten met bloemen om ze nectar en stuifmeel te bieden. Denk aan zomer- en herfstasters en inheemse planten als gewone margriet en beemd-ooisevaarsbek. Kies voor vaste planten en een paar groenblijvers, daarin kunnen diertjes overwinteren. Poot deze herfst biologische bloembollen, bijvoorbeeld sneeuwklokjes, krokussen en sieruien, zodat je in het voorjaar vroege hommels en bijen al veel te bieden hebt. Belangrijk is dat je planten kiest passend bij het aantal zonuren op je balkon."
Leuk voor insecten, fijn voor jezelf
"Ik hielp laatst een leuke klant: ze had een smal balkon met veel inkijk. Dankzij een rij terracotta potten met biologische planten houdt ze nieuwsgierige blikken nu buiten. De bewoonster zit met veel plezier op haar balkon en geniet van het tevreden gezoem en gefladder om haar heen."
Tips van Suzanne de Boer
- Ook op een balkon kun je veel doen voor bijen, vlinders en insecten!
- Kies voor inheemse planten.Â
- Groenblijvers geven insecten een plek om te overwinteren
- Vroege bloeiers helpen de eerste hommels en bijen aan voedsel
Wil je ook iets doen voor de natuur? Vraag nu ons gratis laatbloeiers-actiepakket aan