Griend populair bij roofvogels (Blog 2)
In de eerste bewakingsweken op Griend vallen, naast de grote aantallen steltlopers die op de hoogwatervluchtplaatsen (hvp’s) rond het eiland overtijen, vooral de roofvogels op die het eiland lijken te kiezen als broedgebied.
Hvp
De Waddenzee is een knooppunt waar trekroutes van verschillende soorten steltlopers samenkomen. Sommige soorten overwinteren er, en sommige doen het als tussenstop aan tussen zuidelijker overwinteringsgebieden en noordelijker broedgebieden. Zo worden op 19 april bij de hvp-telling rond Griend 30.000 kanoetstrandlopers geteld, en slechts 5 drieteenstrandlopers: de ‘kanoeten’ zijn de hele winter in de Waddenzee te zien, en ‘drietenen’ zijn duidelijk nog in aantocht.
Zangers
Ook trekkende zangvogels doen Griend in het voorjaar aan. Zij zijn in de regel kort te zien in de struiken zoals bij het huis in de wilg of in het 'bos' van aangespoelde staken. Ze komen daarbij vaak een dagje op krachten voor ze verder trekken. In een enkel geval kun je ook de zang horen, zoals dit jaar van de grasmus. Ook een bonte vliegenvanger werd in de wilg waargenomen.
Ze zullen dit jaar moeite hebben om zoet water te vinden: ook op Griend is het kurkdroog.
Een bonte vliegenvanger komt op krachten in de wilg op de huisdijk. (Foto: Auke Jansen)
Roofvogels
Een paar slechtvalken duikt op dat enorm paniek zaait bij de overtijende vogels. Daarbij worden ook met succes steltlopers geslagen. Als later op de dag het water weer gezakt is, vinden de vogelwachters hun resten op het strand bij de oostpunt.
Ook een paar velduilen is een week lang op het eiland. Ze verdedigen een plek aan de noordkant van het eiland. Zo nu en dan duiken ze ook elders in de vegetatie, waarschijnlijk op jacht naar bosmuizen. Een zwarte kraai die de velduilen uitdaagt, wordt in de lucht aangetikt, en kan de rest van de week niet meer vliegen! In een niet ver verleden hebben ook andere vogels op Griend last van een broedpaar velduilen gehad: die roofden gaandeweg een hele visdiefkolonie leeg.
Een zwarte kraai daagt een van de velduilen uit. (Foto: Rob Baars)
De bruine kiekendief is een roofvogel die regelmatig broedt op Griend. De broedvogels lijken daar geen last van te hebben. In de eerste bewakingsweek bezoekt een 'vrouw-bruin' de nestplek in het riet bij het baken. Nu maar afwachten of binnenkort ook een man de weg weer weet te vinden. (Vorig jaar liepen ze elkaar een paar keer mis en is het uiteindelijk niet van broeden gekomen.)
Rovers van kokmeeuwen
De laatste jaren wordt bijgehouden hoe grote meeuwen in de kokmeeuwkolonies 'huishouden' en daar met name eieren en jongen roven. Sinds Griend met zand verstevigd werd tegen afslag (1986, 2016) is het aantal broedende grote meeuwen (zilvermeeuw, stormmeeuw, kleine en grote mantelmeeuw) toegenomen van enkele paren tot de ruim 1500 paren die er vorig jaar broedden. Enkele zilvermeeuwen zijn geleidelijk gespecialiseerd geraakt in het roven van eieren, maar ook jongen en zelfs de broedende adulte kokmeeuwen. Ze roven vanaf het begin van de eierleg dagelijks, van de ochtendschemer tot de avondschemer.
Maar na twee weken bewaking zijn er nog maar nauwelijks nestelactiviteiten op de plekken rond het huis waar ze de laatste jaren broedden. Of zijn ze gewoon laat? En de roofmeeuwen hebben zich dus ook nog niet laten zien...
Tekst: Jan Faber