Grote ratelaar en kleine plevier laten zich al zien in nieuwe natuur bij Goes
Het nieuw ingerichte natuurgebied dat aansluit bij het Oosterschenge is afgelopen maandag feestelijk geopend. Wethouder Joan Veldhuizen (natuur) en Dorina Willemse, gebiedsmanager bij Natuurmonumenten, verrichtten de openingshandeling met de onthulling van een informatiepaneel over het gebied.

Het natuurgebied is ingericht dankzij financiële steun van Provincie Zeeland. In de zomer van 2024 is 15 hectare voormalige landbouwgrond omgezet in vochtig hooiland en betrokken bij het natuurgebied Oosterschenge tegen Goes aan. Het Schenge is een voormalige zeearm die vroeger het eiland Wolphaartsdijk van Zuid-Beveland scheidde.

De eerste planten van de grote ratelaar hebben zich inmiddels gevestigd in het gebied.
Orchideeën
De werkzaamheden bestonden onder andere uit het afgraven en afvoeren van een laag van zo’n 30 cm voormalige landbouwgrond. In totaal is zo’n 30.000 kuub grond verzet. “Daarmee komt de voormalige kreekrug en de kalkrijke zandlaag terug naar boven”, vertelt boswachter Rene Wink van Natuurmonumenten. “Deze laag bevat waarschijnlijk veel zaden die goed geconserveerd zitten en de kalkrijke grond is interessant voor verschillende plantensoorten. Door het gebied in te richten als zogenaamd ‘vochtig hooiland’ ontstaat er meer ruimte voor zeldzame planten als rietorchis, moeraswerpenorchis, ratelaar en echte koekoeksbloem.” Met de uitbreiding wordt het natuurgebied ook interessanter voor weidevogels als de grutto, kievit en tureluur.

Tijdens de werkzaamheden is zo'n 30.000 kuub grond verzet, die is ingezet is als landbouwgrond in de Wilhelminapolder.
Eerste resultaten
Op de nog relatief kale grond zijn nu al de eerste resultaten zichtbaar. Zo heeft de grote ratelaar zich op verschillende plekken gevestigd, zijn er 2 broedparen van de kleine plevier gespot en staan de verse pootafdrukken van reeen in de zandige bodem.

Op de kale oevers hebben zich 2 koppeltjes kleine plevieren gesetteld.
Kiekendieven spotten
De uitbreiding van natuurgebied Schenge is ook goed nieuws voor de inwoners van Goes en natuurliefhebbers. De natuur komt namelijk tegen de stad Goes aan te liggen en is goed beleefbaar vanaf het wandelpad onderaan de Oude Zeedijk. Wethouder Joan Veldhuizen: “We zijn blij met de uitbreiding van natuurgebied Schenge. Een groot stuk natuur dichtbij de stad, waar we vanuit Goes zo naartoe kunnen wandelen of fietsen. De verschillende plant- en diersoorten in het gebied zijn goed voor de biodiversiteit, het klimaat en een groene leefomgeving.”
Beleef het Oosterschenge
Hoewel je het gebied zelf niet in mag in verband met de kwetsbare plant- en diersoorten, kun je vanaf het wandelpad wel volop genieten van hoog in het luchtruim zwevende bruine kiekendieven, buitelende kieviten en grazende reeën. Halverwege de Oude Zeedijk staat een informatiepaneel dat de bezoeker meer uitleg geeft over het gebied. Ook gaat Natuurmonumenten een excursieprogramma opzetten, zodat bezoekers onder leiding van een gids het gebied in kunnen. Het beleefprogramma van Natuurmonumenten vind je hier.