Jonge ontwerpers tonen circulaire ideeën
Op 16 januari 2025 presenteerden vierdejaars studenten Industrieel Product Ontwerpen van de Hanzehogeschool in Groningen hun eindprojecten. Binnen het FREIIA-project werkten twee groepen aan circulaire, lokaal verankerde ontwerpen. De sfeer was positief: studenten waren gespannen maar trots, en de jury luisterde met interesse naar hun prestaties.
Eindcijfer: 8
Team Works: souvenirs met een lokaal verhaal
Dit team kreeg de opdracht om duurzame souvenirs te ontwikkelen voor de VVV en Natuurmonumenten voor hun gezamenlijke winkel in Informatiecentrum Het Baken op Schiermonnikoog. Met het project *Schier in Zicht* maakten zij tastbare herinneringen aan Schiermonnikoog – denk aan een bouwpakket van een vuurtoren, een gipsen zeehondje om zelf te schilderen, en een serie lokale sleutelhangers.
Alles draait om duurzaamheid, eenvoud in productie en een duidelijke link met het eiland. De studenten werkten aan slimme oplossingen zoals een polijstmachine om roetvorming bij lasergesneden karton te verminderen, en onderzochten manieren om ontwerpen eenvoudig overdraagbaar te maken voor lokale makers.
Bijzonder was de samenwerking met de lokale ondernemers van Hotsje Mooi Motsje. Deze samenwerking zorgde voor waardevolle kennisuitwisseling én een directe link met de praktijk. Het project laat zien hoe onderwijs en lokaal ondernemerschap elkaar kunnen versterken.
Eindcijfer: 9
Team Scout: van oude fietsband tot exclusieve rugtas
Het tweede team, Scout, ging aan de slag met afvalstromen. Zij ontwikkelden een stevige en stoere rugtas van gebruikte fietsbinnenbanden: de *Schiertas*. In elke stap dachten ze mee over techniek, doelgroep, productie en impact.
De tas ziet eruit als leer, maar is volledig circulair gemaakt met fietsbinnenbanden, spaken en ventieltjes. Naast het product leverden de studenten een onderbouwde businesscase, technische tekeningen en testresultaten op.
De Schiertas was het eindproduct van een breder onderzoek naar circulaire toepassingen van lokale reststromen. In een eerdere fase ontwikkelden de studenten ook een afwasborstel met vervangbare onderdelen en een warmtekussen met hergebruikte materialen, zoals textiel uit de zorg. Deze concepten lieten zien hoe je met creativiteit en samenwerking meerdere richtingen kunt verkennen.
Samenwerken aan de toekomst van het eiland
De eindschouw laat zien hoe studenten vanuit verschillende invalshoeken bijdragen aan de ambitie van Schiermonnikoog: koploper zijn op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Zowel de rugtas als de souvenirs sluiten aan bij lokale waarden én de behoeften van bezoekers.
Natuurmonumenten en andere betrokken partijen kijken met waardering terug op deze middag vol ideeën, energie en vakmanschap.
Samenwerken aan de toekomst van het eiland
Deze eindschouw laat zien hoe studenten vanuit verschillende invalshoeken bijdragen aan de ambitie van Schiermonnikoog: koploper zijn op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Zowel de rugtas als de souvenirs sluiten aan bij lokale waarden én de behoeften van bezoekers. Een volgende groep vierdejaars studenten neemt het stokje in februari over en gaat door op de ingeslagen weg en zal verder werken aan de productontwikkeling van een tas gemaakt van restafval.
Natuurmonumenten en andere betrokken partijen kijken met waardering terug op deze middag vol ideeën, energie en vakmanschap.