Meer biodiversiteit op het Oudemirdumerklif
Het Oudemirdumerklif ligt bovenop een keileembult waardoor het metershoog boven het IJsselmeer uittorent. De Zuiderzee sloeg de bult eeuwenlang af tot er een steile klifwand ontstond, maar de aanleg van de Afsluitdijk zorgde ervoor dat het water tot bedaren kwam. De klifhelling raakte door de jaren heen dichtbegroeid en de biodiversiteit nam af.
Het Oudemirdumerklif ligt prachtig, bovenop een keileembult waardoor het metershoog boven het IJsselmeer uittorent. De Zuiderzee sloeg de bult eeuwenlang af tot er een steile klifwand ontstond, maar de aanleg van de Afsluitdijk zorgde ervoor dat het water tot bedaren kwam. De loodrechte helling brokkelde langzaam af en erodeerde. Hoe flauwer de helling werd, hoe eenvoudiger bomen en struiken zich er konden vestigen. Door het dichtgroeien van de klifhelling nam de biodiversiteit ervan echter af en verdween een stukje cultuurhistorie uit het zicht.
Herstelmaatregelen
Natuurmonumenten heeft vorig jaar werkzaamheden verricht op het Oudemirdumerklif om het oorspronkelijke, open karakter van de klif gedeeltelijk terug te brengen en de bijbehorende zandflora en insecten meer ruimte te geven. Ongeveer de helft van de bomen en struiken op de klifhelling zijn verwijderd. De bodem werd vervolgens geplagd en een deel van de helling is loodrecht afgegraven zodat het oorspronkelijke profiel van de klif weer zichtbaar werd. Door een gedeelte af te steken is ook nestgelegenheid voor graafbijen en oeverzwaluwen gecreëerd. In het overgebleven, begroeide deel van de klif is vooral meidoorn, sleedoorn en brem blijven staan. Deze bieden een schuilplaats maar ook broedgelegenheid aan vogels zoals braamsluiper en kneu.
Beleving
Om te zorgen dat iedereen van de natuur en het uitzicht van het Oudemirdumerklif kan genieten, is het wandelpad richting het uitkijkpunt eind 2024 van een asfaltverharding voorzien. Hierdoor is het pad beter toegankelijk en onderhoudsvriendelijker geworden. Na het broedseizoen, in de zomer van 2025, zal er een slijtvaste toplaag van gebroken schelpen over het asfalt worden gelegd. Hierdoor zal het pad er natuurlijker en aantrekkelijker uitzien.
Wil meer zien van en horen over dit buitengewone natuurgebied? Op vier zaterdagochtenden in juli en augustus geven Gosse Haga en Arnoud van der Ridder een excursie. Aanmelden hiervoor kan via onze website.