Politiek aan zet om kansen voor natuur en Defensie te verzilveren
Defensie presenteerde vandaag haar Nationaal Plan Ruimte voor Defensie. Defensie en natuur kunnen goed samen gaan, mits er ruimte is voor nieuwe natuur. De Tweede Kamer debatteert hier binnenkort over en is nu aan zet om nieuwe natuur te creëren en zo win-win voor Defensie én natuur te realiseren.
De Veluwezoom is afgevallen als plek om te oefenen met zware explosieven, niet meer dan logisch in een kwetsbaar en Europees beschermd Natura2000-gebied. Tegelijkertijd baren de vele laagvliegzones en de druk op de Veluwe zorgen.
Natuurmonumenten begrijpt dat Defensie gaat uitbreiden, maar dit moet wel op de juiste plek. Nederland heeft al weinig natuur en biodiversiteit vermindert jaar na jaar. Dat raakt niet alleen planten en dieren. Dat raakt ons ook. We zien meer overstromingen, droogte, hitte, vervuiling in lucht en water: het raakt ook onze veiligheid, ons leven. De natuur is de basis van ons bestaan.
Jeroen de Koe, directeur Natuur bij Natuurmonumenten: “Met meer ruimte voor defensie ontstaan ook kansen om natuurgebieden met elkaar te verbinden en op die manier zowel de natuur te versterken als nieuwe oefengebieden te realiseren: win-win. Zo moet je ook willen kijken en denken in deze geopolitieke tijd en in een klein land als Nederland. We blijven ons onverminderd inzetten voor de natuur en deze opties blijven bestaan, het is nu aan de Tweede Kamer om aan te sturen op het verzilveren van die kansen, wij zijn altijd bereid hierover in gesprek te gaan.”
Het voorstel voor oefenlocaties voor Defensie lijkt gebalanceerd, tegelijkertijd krijgt kwetsbare natuur het op veel plekken flink te verduren. Zo is een groot deel van het land aangewezen als laagvlieggebied. Binnen deze gebieden komen volgens defensie beperkingen om bijvoorbeeld rekening te houden met broedseizoenen en andere natuur. In principe is die spreiding goed om schade en overlast te voorkomen. Maar er zijn diverse plekken met hoge natuurwaarden in de laagvlieggebieden die laagvliegen slecht verdragen. Het gaat bijvoorbeeld om gebieden waar broed- en trekvogels verblijven, zeezoogdieren, schorren en bossen. En op de Veluwe was de druk van Defensie al flink, en die wordt door deze plannen nog groter. Meer stikstof, meer herrie, en minder ruimte voor natuur. Dat is zeer zorgelijk.
Voor Natuurmonumenten was het ondenkbaar dat de Terletse Heide, haar eigendom op de Veluwezoom, op te offeren voor oefeningen met zware explosieven. In een kwetsbaar, ongeschonden en Europees beschermd Natura 2000-gebied als de Terletse Heide passen geen explosieven. We hebben daarom de petitie ‘Hou de Veluwezoom bomvrij’ van bewoners uit de omgeving van harte ondersteund, met succes. Natuurmonumenten spreekt hierbij haar dank uit aan alle ondertekenaars.