Veluwezoom uit beeld als potentiële oefenlocatie voor zware explosieven
De Veluwezoom blijft vrij van zware explosieven. Natuurgebied de Terletse Heide en een deel van het Rozendaalse Veld was een beoogde plek voor deze oefeningen. Dit natuurgebied is afgevallen als locatie voor defensie om te oefenen met zware explosieven. Dit besluit is niet meer dan logisch: hier is de natuur onvervangbaar.
Niet meer dan logisch
De keuze voor dit besluit is niet meer dan logisch. De Terletse Heide is ‘topnatuur’ van Nederland, onderdeel van het oudste Nationaal Park; Veluwezoom en het thuis van bijna zestig bedreigde en zeldzame dier- en plantensoorten. Er gelden niet voor niets nationale en internationale afspraken om beschermde gebieden als de Terletse Heide te behouden en te versterken. Ook de petitie van actiegroep ‘Houd de Veluwezoom Bomvrij’, die wel 45.000 keer ondertekend is, hebben we ondersteund. Natuurmonumenten spreekt hierbij haar dank uit aan alle ondertekenaars.
Politiek aan zet om kansen voor natuur en defensie te verzilveren
Het voorstel voor oefenlocaties voor Defensie lijkt gebalanceerd, tegelijkertijd krijgt kwetsbare natuur het op veel plekken flink te verduren. Natuurmonumenten begrijpt dat Defensie gaat uitbreiden, maar dit moet wel op de juiste plek. Zo is een groot deel van het land aangewezen als laagvlieggebied. Binnen deze gebieden komen beperkingen in vliegtijden, of no-fly zones. In principe is die spreiding goed om schade en overlast te voorkomen. Maar er zijn diverse plekken met hoge natuurwaarden in de laagvlieggebieden die laagvliegen slecht verdragen. Het gaat bijvoorbeeld om gebieden waar broed- en trekvogels verblijven, zeezoogdieren, schorren en bossen. En op de Veluwe was de druk van Defensie al flink, en die wordt door deze plannen nog groter. Meer stikstof, meer herrie, en minder ruimte voor natuur. Dat is zeer zorgelijk.