Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Noordlaarderbos en de Vijftig Bunder, vlakbij de Hondsrug (Drenthe)

Waar: Vijftig Bunder

Wandelroute Noordlaarderbos en de Vijftig Bunder, vlakbij de Hondsrug (Drenthe)
2 uur 0
5,99 km

Over de route

Het Noordlaarderbos (Gronings) en De Vijftig Bunder (Drents) liggen op de overgang tussen de Hondsrug en het beekdal van de Drentse Aa. Het zijn gebieden met een rijke historie. Zo’n 2500 jaar geleden werd het bos gekapt, dat hier toen stond. De grond werd als landbouwgrond gebruikt, maar zó intensief dat er na een tijd niets anders dan heide groeide. De grond was uitgeput. Vanaf 1850 werd de heide ontgonnen. Er werden bomen geplant -eiken en grove dennen- en een deel van de heide werd in grasland omgezet. De Vijftig Bunder werd niet grootschalig bebost; dit heidelandschap is dus eeuwenoud.

Ook cultuurhistorisch zijn het Noordlaarderbos en De Vijftig Bunder interessant. In het bos ligt een galgenberg. Op De Vijftig Bunder zijn twee grafheuvels van rond 1500 voor Christus en karrensporen uit de Middeleeuwen te vinden. De Tweede Wereldoorlog is zichtbaar in de vorm van een tankgracht. Bij herberg de Blankehoeve is het mogelijk om na afloop van de wandeling een lekker kopje koffie of thee te drinken.

Natuurmonumenten heeft vanaf 1932 de gebieden stap voor stap in eigendom gekregen.

Volg bij de Polse weg vanaf de parkeerplaats de rode paaltjesroute.

Waar kun je starten

Vijftig Bunder
Startpunt

Kruising Pollseweg en Duinweg

Wat kom je onderweg tegen?

Grasland

1. Grasland

De graslanden tussen de bomen aan je rechterhand zijn voedergebieden voor reeën, vogels en insecten. In de vroege zomer bloeien hier margrieten, echte koekoeksbloemen en verschillende soorten zuring. 

Naaldhout

2. Naaldhout

Niet overal is het oude productiebos van fijnspar en douglasspar al omgevormd tot een natuurlijker loofbos. Een naaldbos is kaler dan loofbos maar het heeft zijn eigen bewoners zoals kruisbek en goudhaan.

Kapvlakte

3. Kapvlakte

Het berkenbos is hier spontaan gegroeid nadat deze vlakte helemaal kaal is gekapt. Er staan ook grove dennen tussen.

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda