Sensoren en waarschuwingslampjes, een wildrotonde of wild-alerts op de TomTom. Het is een greep uit de drieënzeventig oplossingen waarmee Natuurmonumenten nieuwe technische maatregelen wil stimuleren om het aantal aanrijdingen te verminderen. De winnaar wint de Natuur Innovatieprijs.
Charlene Hersman (1998) bedacht sensoren die beweging opmerken van een dier. Hierdoor gaan lampjes knipperen, geplaatst op hectorpaaltjes. Zij waarschuwen zo een automobilist. Het idee van Jeroen Flapper (1966) gaat uit van een wild-rotonde, waarvoor hij een tekening instuurde. Annelies van de Craats en Wouter Berendsen (1985) stuurden het idee van een adaptieve weg in: de ideale maximale snelheid op basis van drie soorten data: antropogene data, biotische data en abiotische data. Marjon Rouwette (1985) spitste haar idee toe op slim gebruik van de TomTom navigatie in de auto. Shanon Boerrigter (1994) stelt een aanpassing van de weg voor, met drempels om verkeer af te remmen en een groenstrook om de dieren te laten oversteken.
Natuurmonumenten deed de oproep aan haar achterban naar aanleiding van de groot wild enquête, die zij eind vorig jaar hield. Reeën, herten en zwijnen leven op steeds meer plekken in Nederland. Dit leidt enerzijds tot blijdschap bij veel mensen, anderzijds levert hun aanwezigheid tot problemen en overlast voor anderen. Zo worden de leefgebieden van wilde dieren doorsneden met wegen. Dit leidt tot aanrijdingen met risico’s voor mens en dier. Door de samenleving om hulp te vragen bij het oplossen van problemen met wild, geeft zij verdere invulling aan haar wildagenda. Daarnaast wil Natuurmonumenten alternatieven benutten van afschot. Marc van den Tweel: “Te vaak wordt in Nederland direct naar het geweer gegrepen zonder te zoeken naar andere oplossingen voor we overgaan tot het afschot van wild.”
Op 27 oktober staan de finalisten tegenover elkaar in Amersfoort. Een jury met de Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk, directeur Frank Dales van de Dierenbescherming, directeur Carlo van de Weijer 'Smart Mobility' van de TU Eindhoven en Marc van den Tweel wijst een winnaar aan. Deze ontvangt de Natuur Innovatieprijs en krijgt de gelegenheid om samen met Natuurmonumenten een projectplan voor de uitvoering van het idee te maken. Daarnaast krijgt de winnaar een SNP natuurreis aangeboden.
Voor vragen van journalisten, neem contact op met Marlous van 't Pad Bosch, woordvoerder Natuurmonumenten 06-52525645 | m [dot] [email protected] | @MarlousPadBosch