Ga direct naar inhoud
Nieuws

Lotte (11) helpt de bij en verandert 800m2 in bloemrijke natuur

04 juni 2018 | Marjolein Koek

Kort geleden meldde Natuurmonumenten dat het slecht gaat met insecten in Nederland. Daarom riep OERRR alle kinderen op in hun eigen omgeving bijen een serieuze kans geven. Lotte (11) zag de oproep en ging meteen aan de slag. Resultaat: stichting Klimaatneutraal IJsselstein, gemeente IJsselstein en Lottes school De Tandem, werken nu samen om de bij – en andere insecten - te redden. Op 4 juni zaaien ze een veld van maar liefst 800m2 in met bloemzaad.

bijtjes

Ruim een maand geleden ging de bijenbrigade van start door alle kinderen in Nederland op te roepen om de bij te helpen. Ze konden een actiepakket aanvragen met tips en bloemzaadjes om bloembommen mee te maken. Lotte vroeg meteen het actiepakket aan. Lotte: ik wilde de zaadjes langs de slootkant in onze wijk zaaien. Maar de gemeente maait daar altijd alles weg voordat de bloemen uit kunnen komen. Toen dacht ik; zouden we het niet groter aan kunnen pakken en met school een groter stuk bij de sloot inzaaien en dan met de gemeente afspreken dat ze later gaan maaien?’ Samen met haar moeder trok ze de stoute schoenen aan en vroeg Klimaat Neutraal IJsselstein om hulp.

Burgerinitiatief
Klimaat Neutraal IJsselstein had wel oren naar het initiatief en vroeg de groenvoorziening van de gemeente of hun maaiplanning aangepast kon worden. De gemeente was direct enthousiast en de actie van Lotte werd een heus burgerinitiatief. De zaadjes uit het actiepakket waren natuurlijk niet voldoende voor de hele strook, dus de bijenbrigade van OERRR doneert extra zaadjes om de 800m2 in te kunnen zaaien. Op maandag 4 juni gaan 55 kinderen van de basisschool van Lotte, De Tandem in IJsselstein, samen met de Bijenbrigade aan de slag om het veld in te zaaien.

Bijenbrigade
Boswachter Jerome van Abbevé legt uit waarom de bijenbrigade is opgericht. “Heel veel onderzoeken laten zien dat insecten enorm afnemen. We gebruiken met zijn allen veel gif waar insecten dood van gaan. Maar ook leggen we onze tuinen vol met tegels en zijn er steeds minder bloemen waar insecten van kunnen eten. En dat is erg: het is een grote aanslag op de kringloop van het leven. Daarom roepen we kinderen op om in hun eigen omgeving het verschil maken. Elke tegel eruit en bloeiende plant erin is al winst. Want het voortbestaan van de bij en andere insecten is niet alleen voor de natuur, maar ook voor de mens heel belangrijk. Zo’n 80% van de Nederlandse planten is voor de bestuiving grotendeels afhankelijk van insecten. Zonder hen geen groente en fruit!”

Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter