Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Activiteiten en bijeenkomsten lc Noord-Holland

Ledencommissie Noord-Holland komt graag met u in contact en hoort graag uw mening! Doe ook mee met de email klankbordgroep of nodig ons uit voor een interessante presentatie over de natuur.

Ledencommissie Noord-Holland

Nieuwsbrief

Vier keer per jaar wordt de nieuwsbrief van de ledencommissie Noord-Holland gemaild. Wil je deze nieuwsbrief ook ontvangen?, geef je e-mail adres dan door aan onze ledenservice via dit contactformulier.

Kijk hier voor de nieuwsbrief van augustus 2019.

Kijk hier voor de nieuwsbrief van maart 2019.

Reorganisatie ledencommissies Natuurmonumenten

De vereniging heeft besloten om de ledencommissies (LCs) directer aan natuurgebieden te koppelen. Als gevolg hiervan zal er in toekomst nog maar één, gezamenlijke LC voor Amsterdam en Noord-Holland bestaan. We zijn met de eerste stappen begonnen om deze fusie ook voor onze leden goed te laten verlopen. Naast meer activiteiten rond de natuurgebieden en ontwikkelingen in de diverse regio’s van Noord-Holland zullen wij vanuit Amsterdam ons kernthema – het verbinden van het groen in en rond de stad – ook in toekomst behouden. Lees hier meer.

Email klankbordgroep Noord-Holland

Voor de ledencommissie Noord-Holland is het vertegenwoordigen van circa 120.000 leden (2014) niet eenvoudig. Weliswaar komt de ledencommissie regelmatig in contact met leden uit Noord-Holland, maar dit aantal leden is relatief beperkt. Bovendien voelen lang niet alle leden de behoefte om geraadpleegd te worden. Toch wil de ledencommissie Noord-Holland nadrukkelijk de leden bereiken, die hun mening naar voren willen brengen over onderwerpen die Natuurmonumenten aangaan.

Om die reden bestaat er sinds 2003 een e-mail klankbordgroep. De ledencommissie raadpleegt een paar keer per jaar deze leden per e-mail door aan hen een aantal vragen voor te leggen. Het gaat hierbij om vragen die actueel zijn voor het beleid van Natuurmonumenten. Er doen al zo’n 200 leden mee.

Wilt u ook meedoen, kijk dan hier om u aan te melden.

Natuurpresentaties

Haal de natuur in huis!

Wilt u een avond of middag genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft, vraag dan voor uw organisatie of vereniging een natuurpresentatie aan. Tijdens de presentatie zal u door een van onze vrijwillige presentatoren aan de hand van foto’s en verhalen mee genomen worden op een reis door de natuur.

De ledencommissie Noord-Holland biedt u op dit moment presentaties over de volgende gebieden en onderwerpen aan:

Naardermeer
Dit is het eerste gebied van Natuurmonumenten. In dit nationaal en internationaal beschermde natuurgebied profiteren zeldzame dieren en planten van het schone water, het moerasbos en de vochtige weilanden met ondiepe plassen.

’s Gravelandse buitenplaatsen
Rijke Amsterdammers bouwden in het begin van de zeventiende eeuw statige landhuizen in ’s-Graveland. Later werden de tuinen van deze landhuizen uitgebreid tot parken met lange lanen en waterpartijen. Natuurmonumenten heeft 10 van deze historische buitenplaatsen in bezit. Elk van de tien buitenplaatsen heeft zijn eigen karakter.

Texel
Dit is het natuureiland bij uitstek! Er komen veel vogels voor op de kwelders van De Schorren en in de plassen achter de waddendijk. Waal en Burg biedt talloze orchideeën en weidevogels. Daarnaast is er ook nog cultuurhistorie: Fort de Schans en Eendenkooi bij Spang.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Hoge duintoppen met fantastisch uitzicht, bossen met eeuwenoude eiken, duinmeren vol vogels en romantische landgoederen. Nergens vind je zoveel variatie als in Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Zwanenwater
Vlak bij Callantsoog ligt het Zwanenwater verscholen in de Noord-Hollandse duinen. Het is een beschermd natuurgebied met uitzonderlijk veel soorten planten en dieren. Geniet van orchideeën, vlinders en vogels. Het Zwanenwater is een belangrijk trekvogelgebied.

Beeckestijn
Deze 18e eeuwse buitenplaats in Velsen-Zuid heeft een romantisch parkbos in Engelse landschapsstijl en strakke geometrische Franse tuinen. Ook is er een klassieke kruidentuin met slangenmuur, een bloemenwaaier, een romantisch berceau en een barokke siertuin.

Insecten
Neem een kijk in de wereld van het kleine en minder zichtbare leven, met onderwerpen zoals vlinders, wandeling door de duinen, mossen, lichenen en zwammen, een wandeling door diverse gebieden in N.- en Z.-Holland, het leven in en langs zoet water, de wondere wereld van een niet te ijverige tuinman en tenslotte waarhebben we een hekel aan (spinnen, wandsen etc.).

Overige gebieden of onderwerpen kunnen, mits tijdig aangegeven, in overleg afgesproken worden.

De kosten bedragen 60 euro.

Voor meer informatie of het afspreken van een presentatie kunt u emailen naar [email protected]

Amsterdam werkt aan nieuwe groenvisie

De Groenvisie Amsterdam is vol in ontwikkeling en zal worden opgebouwd rondom vier thema's: Weersbestendigheid, Natuur, Gezondheid en Sociale samenhang. Lees hier meer over het onderwerp van onze ledenavond op 18 september en over de betrokkenheid van de ledencommissie. 

13e Amstellanddag op 2 juni

Zondag 2 juni 2019 organiseert Stichting Beschermers Amstelland voor de 13e keer de Amstellanddag. Doel van die dag is om meer bekendheid te geven aan dit waardevolle eeuwenoude natuur- en cultuurhistorische landschap waar de Amstel zich doorheen slingert en tot diep Amsterdam in steekt.
De Stichting Beschermers Amstelland zet zich ervoor in dat deze Groene Long gevrijwaard blijft van verstedelijking en het landschap duurzaam en natuur-inclusief wordt beheerd. Hiervoor is actieve steun nodig van bewoners en recreanten. Lees hier meer.

Ledenavond in Amsterdam

Op 7 maart hadden we een geslaagde en geanimeerde ledenavond in de Jungle in Amsterdam over het waterbeheer in Amsterdam en het groener maken van stedelijke gebieden. Maartje Faasse, projectmedewerker van Waternet, hield een boeiende lezing over het waterbeheer in en rond Amsterdam in zeer natte en droge tijden. Haar presentatie lees je via deze link.

Klankbordavond ledencommissies

Begin februari organiseerde Natuurmonumenten voor de ledencommissies een klankbordavond. Tijdens die avond werd een toelichting gegeven over het Klimaatakkoord, de uitslag van een enquête over de publieke visie op ons landschap zoals ook de gevolgen van de containerramp. Lees hier meer.

Nieuwe fietsbrug over het Amsterdam Rijnkanaal

Er is heel lang over gesproken, maar nu is het zover: op 7 september wordt de nieuwe fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nigtevecht geopend. De brug ligt vlak bij Fort Abcoude, eigendom van NM en onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Dit opent interessante fietsverbindingen vanuit Amsterdam Zuid-Oost en Abcoude richting het Vechtplassengebied en het Naardermeer, de Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinie. Er zijn natuurlijk ook mogelijkheden voor rondtochten via een van de andere bruggen over dit kanaal, bij Weesp of de Nesciobrug, maar ook voor fietsroutes ten zuiden van Amsterdam vanuit Ouderkerk aan de Amstel via Abcoude richting Vecht en Weesp. Een goede tip voor een mooie najaarsrit! Lees hier meer.

De groene kaart van Amsterdam

Een aantal groenliefhebbers heeft een kaart met alle groengebieden in en rond Londen gemaakt. Dat inspireerde ook een aantal liefhebbers in Amsterdam. Zij zijn een crowdfunding actie begonnen voor een kaart met het groen in en rond Amsterdam prominent in beeld. De actie was succesvol, het startkapitaal is binnen en de voorbereidingen voor de productie van de kaart zijn begonnen. Een sympathiek initiatief, dat natuurlijk vooral succesvol is als de kaart ook gekocht wordt. Kijk hier voor meer informatie.

logo