Ga direct naar inhoud

Vrijwilligers gezocht 's-Gravelandse Buitenplaatsen

We zoeken verschillende beheervrijwilligers voor onze groepen op de 's-Gravelandse Buitenplaatsen. De buitenplaatsen zijn in de 17e eeuw aangelegd door rijke kooplieden uit Amsterdam. Natuur en cultuurhistorie komen hier samen. Echt buitenwerk; beheer van fruitbomen en bijzondere planten en bomen in de siertuin en de Rhodondendronvallei.

Snoeien

Fruitbomen snoeien 

Voor de prachtige 's-Gravelandse buitenplaatsen zijn we op zoek naar vrijwilligers die mee willen helpen in de Fruitploeg. Rond 1750 kwamen de fruitmuren in zwang, gezamenlijk zo'n 420 meter op de Buitenplaatsen. Met deze muren creëerden tuinbazen een microklimaat waarin ze exotisch fruit als perziken, vijgen of zelfs amandelen konden telen. Daarmee konden de buitenplaats eigenaren bij hun gasten pronken!

Wat houdt de functie in?

Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers ga je boomgaarden en leifruit snoeien. Kennis van fruit snoeien is gewenst. Je moet fysiek sterk zijn en geen hoogtevrees hebben, want je moet af en toe de hoogte in en op een plukladder staan!

Tijdsbesteding: een dagdeel op dinsdag van 9.00 tot 13.00 uur

Rhododendronvallei

De 's-Gravelandse buitenplaatsen ademen grandeur en allure uit. Zoals de rododendronvallei op buitenplaats Gooilust. Ieder voorjaar is het weer een kleurrijke pracht in deze fraaie struiken waar bloemen in alle tinten wit, roze en paars schitterend afsteken tegen de donkergroene bladeren. Er staan circa 100 verschillende soorten rododendrons en azalea’s, dus je kunt je hart ophalen.

Wat houdt de functie in?

Voor de Rhododendronvallei is het vooral boswerk. Denk dan aan snoeien, zagen, sjouwen en houtopslag weghalen. Je moet fysiek dus van goede huizen komen! Je doet wekelijks het natuurbeheer met een klein clubje waar je veel van kunt leren. De meeste lopen al meer dan 10 jaar mee.

Tijdsbesteding: een dagdeel per week op donderdag van 9 tot 13 uur

Siertuin

De siertuin is in 1823 aangelegd door de vroegere bewoners van Gooilust. De gefortuneerde eigenaren pronkten met hun rijkdom aan exotische bomen en struiken, zoals de gingko's uit China. Rond 1900 heeft toenmalige eigenaar Frans Ernst Blaauw de moestuin omgevormd tot een vogeltuin met vijvers. Ook verzamelde hij bomen en struiken uit alle windstreken, die je nog op verschillende plekken kunt terugvinden.

Vanaf 1990 is de tuin geleidelijk omgevormd naar een kruidentuin, rozentuin, traditionele moestuin en een moestuin met wilde planten. De siertuin is van 1 maart tot half november geopend op dinsdag- en zaterdagmiddag van 13 tot 16.30 uur. De groep gastvrouwen en heren ontvangen op deze dagen de bezoekers.

Wat houdt de functie in?

Je beheert samen met een grote groep vrijwilligers de siertuin. Als beheervrijwilliger is het fijn als je affiniteit met tuinen hebt. De voorkeur gaat uit naar enige ervaring en kennis met het werken in een tuin. De siertuin is van grote cultuurhistorische waarde en je ziet het als uitdaging om je in al die verschillende bomen, struiken en planten te verdiepen.

Tijdsbesteding: een dagdeel per week op donderdag van 9 tot 13 uur

Informatie en aanmelden

Benieuwd of wil je er meer informatie? Neem dan contact op met Annelijn van Amsterdam, Vrijwilligerscoördinator van de beheereenheid Gooi en Vechtstreek: [email protected]

Siertuin Gooilust