Ga direct naar inhoud

De teek

Kom je graag in de natuur, dan ken je deze kleine bloedzuiger vast: de teek. Zo klein, dat hij je in eerste instantie vaak niet eens opvalt. Hij zoekt een plekje op je huid waar hij zich vastbijt, om zich vervolgens soms dagenlang ongemerkt vol te zuigen met bloed. Ontdek je een teek? Haal ‘m dan zo snel mogelijk weg, een tekenbeet kan namelijk ziektes veroorzaken.

Close up teek op blad

Een teek herkennen, voorkomen en behandelen

Hoe ziet een teek eruit?

Een teek lijkt op een klein plat spinnetje. Dit kleine zwart/bruine beestje is soms maar 1 millimeter groot. Een teek is een parasiet die leeft van het bloed van een gastheer, zoals een dier of een mens. Als hij zich net vastgebeten heeft in je huid ziet hij eruit als een zwart puntje. Zodra hij zich volgezogen heeft met bloed kan hij opzwellen tot een doorsnede van een 1 centimeter.

Klein spinachtig insect

Waar komen teken voor?

Teken komen in Nederland voor in bossen, duinen, heide, weilanden, parken en tuinen. Ze zitten graag in hoog, schaduwrijk gras en tussen dode bladeren, vaak in de buurt van bomen en struiken.

Zodra de temperatuur boven de 8-10 °C komt, beginnen teken echt actief te worden. De meeste meldingen van tekenbeten worden gedaan tussen maart en oktober.

Teek in hoog gras

Teken en Lyme

Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Een tekenbeet kan namelijk ziektes veroorzaken. De bekendste daarvan is de ziekte van Lyme. Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia burgdorferi bacterie. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt deze bacterie bij zich. Een teek kan de Lymebacterie oplopen als hij bloed zuigt bij een dier dat deze bacterie bij zich draagt. Word je gebeten door zo’n besmette teek, dan loop je het risico om de ziekte van Lyme te krijgen.

Rode kring na tegenbeet

Een tekenbeet voorkomen

De kans op een tekenbeet verkleinen? Vermijd dan struikgewas en dichte begroeiing als je de natuur in gaat. Het beste is om op de paden te blijven.

Ook kan het helpen je op een bepaalde manier te kleden: draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Doe eventueel je broekspijp in je sok. Zo verklein je de kans dat ze op je huid terecht komen. Op lichte kleding zijn teken bovendien makkelijker te ontdekken.

Helemaal voorkomen dat je een teek krijgt is best lastig. Zeker als je graag in het groen komt. Controleer daarom altijd je huid en kleding als je in de tuin of de natuur bent geweest. Een teek kan zich overal op je lichaam vastbijten, maar hij heeft een voorkeur voor warme vochtige plekken zoals oksels, liezen, knieholtes en bilspleet. Check zeker kinderen ook goed: zij lopen vaak juist wel door het hoge gras of net te dicht langs een struik. Bij kinderen vind je een teek ook vaak op het hoofd, in de nek en achter de oren.

Broekspijp in je sok

Wat als je gebeten bent?

Ontdek je een teek, dan is het belangrijk deze zo snel mogelijk weg te halen met bijvoorbeeld een pincet of tekenpen. Op de website van het RIVM vind je tips over hoe je de teek het beste kunt verwijderen. Noteer vervolgens de datum van de tekenbeet en hou de plek waar je gebeten bent in de gaten. Ontstaat er een vlek of kring op die plek? Of wordt je enkele dagen tot enkele weken na de beet ziek? Neem dan contact op met je huisarts en vertel over de tekenbeet.

Als je de teek niet uit je huid haalt, laat de teek zich uiteindelijk vanzelf los na een paar dagen.

Tekenpen
Teek verwijderen met pincet

Teken en honden

Ook honden kunnen in de tuin of in de natuur een teek oplopen. En omdat teken zo klein zijn, zijn ze in de vacht van een hond vaak lastiger op te merken. De meeste tekenbeten zijn gelukkig onschuldig. Maar het kan gebeuren dat je hond flink last krijgt van een tekenbeet. De plek kan gaan irriteren, waardoor je hond er gaat krabben en bijten en zo het risico loopt op een infectie. Ook kunnen honden net als mensen besmet raken met ziektes zoals de ziekte van Lyme. Daarom is het belangrijk je trouwe viervoeter regelmatig te controleren op teken, en teken zo snel mogelijk te verwijderen.