Overzicht

Bezienswaardigheden

 • Watertoren van Sint Jansklooster
  Bezienswaardigheid

  Spectaculair uitzicht vanaf de watertoren van Sint Jansklooster

  Vanaf de watertoren van Sint Jansklooster genieten van het uitzicht over Nationaal Park Weerribben - Wieden en bewonder de architectuur van de toren en de trap.

 • landgoed De Slotplaats
  Bezienswaardigheid

  Landgoed De Slotplaats

  Een eenvoudige boerderij die begin jaren twintig van de vorige eeuw werd omgetoverd tot een statig buitenhuis. Nu is het een theehuis waar je van een heerlijke high tea kunt genieten.

 • Munitiedepot Nieuw Balinge
  Bezienswaardigheid

  Munitiedepot Nieuw Balinge

  Dit voormalige munitiecomplex in het Drentse Nieuw Balinge bestaat uit acht grote met grond afgedekte bunkers en twaalf bovengrondse loodsen.

 • Havezathe De Klencke
  Bezienswaardigheid

  Havezathe De Klencke

  Havezathe De Klencke is een klein landgoed in Zuidoost Drenthe. Het heeft een lange bouwgeschiedenis, die start in 1520. De ingangspartij is gedecoreerd in Lodewijk XV stijl met een zeer rijk versierd bovenlicht.

 • Zonnewijzer landgoed De Slotplaats
  Bezienswaardigheid

  Burmaniazuil en zonnewijzer landgoed De Slotplaats

  Wanneer de loden haan kraait, kantelt de Poppestien en is er een baby geboren. Het verhaal gaat dat pasgeborenen bij het kraaien van de haan door hun vader onder de kantelende Burmaniazuil gehaald werden.

 • Koetshuis Vennebroek
  Bezienswaardigheid

  Koetshuis Vennebroek

  De Groninger koopman Camphuis drukt begin 20e eeuw zijn stempel op het eeuwenoude landgoed Vennebroek. Het witgepleisterde koetshuis is gebouwd in art-nouveaustijl en opvallend decoratief. Op het dak staat een karakteristiek klokkentorentje, binnen is een lambrisering van geglazuurde tegels.

 • Onderduikershol Nationaal Park Drents Friese Wold
  Bezienswaardigheid

  Onderduikershol Nationaal Park Drents Friese Wold

  Onderduikers verbleven in de Tweede Wereldoorlog in deze geheime schuilplaats totdat verraad daar een einde aan maakte. Het onderduikershol, genaamd 'de wigwam' werd in 1954 en 1994 gerestaureerd vanwege de grote aanloop.

 • Kiosk en toegangshek landgoed De Braak
  Bezienswaardigheid

  Kiosk en toegangshek landgoed De Braak

  In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw was landgoed De Braak in Paterswolde een populair uitstapje. Dit landhek gaf toegang tot het landgoed. De kiosk werd rond 1960 als uitgiftepunt buiten gebruik gesteld, raakte in verval en kreeg in 1964 een nieuw leven in een particuliere tuin. In 2006 werd de kiosk teruggeplaatst op landgoed De Braak.

 • Landgoed Hiemstrastate
  Bezienswaardigheid

  Landgoed Hiemstrastate

  Landgoed Hiemstrastate is een Drents buiten in Hooghalen van een Rotterdamse industrieel. Het ademt nog altijd de sfeer van de jaren twintig uit van de vorige eeuw. Op het landgoed is nu een galerie gevestigd.

 • Uitkijktoren Fochteloërveen
  Bezienswaardigheid

  Uitkijktoren Fochteloërveen

  De 'Zeven', zoals deze bijzondere uitkijktoren wordt genoemd, is te vinden in het Fochteloërveen. Met een beetje geluk zie je in het voorjaar en 's zomers kraanvogels vanuit deze bijzondere uitkijktoren.

 • logo