Ga direct naar inhoud

Terugblik campagne Bescherm de kust

De kust van Nederland is uniek. Niet alleen om de natuur, maar ook om de rust, ruimte en weidse uitzichten. Helaas wordt de kust bedreigd door allerlei bouwplannen.

Kust duinen

Zes natuur- en milieuorganisaties uit Zuid-Holland en Zeeland bundelen de krachten. Uit hun analyse blijkt hoe ontzettend veel bouwplannen aan deze kust al in de idee-fase, voorbereiding of zelfs uitvoering zijn. Dit bijzondere stukje Nederland dreigt te verdwijnen, dát mag niet gebeuren. 

Natuurmonumenten wil samen met haar partners wildgroei aan bouwplannen voorkomen en roept daarom mensen op om de campagne te steunen en baywatcher te worden op www.beschermdekust.nl.

Stroomversnelling

Het verdwijnen van dit unieke, typisch Nederlandse landschap dreigt eind 2015 in een stroomversnelling te komen wanneer minister Schultz het besluit neemt om bouwen langs de kust nog makkelijker te maken. Met alle bouwplannen verdwijnt het ongerepte karakter van de kust en het directe achterland en nemen waarden als rust, weidsheid, donkerte en stilte in rap tempo af. 

Help mee, bescherm de kust!

Doordachte aanpak

Natuurmonumenten is voorstander van economische ontwikkeling maar pleit voor een goed doordachte aanpak. Juist de ongerepte Nederlandse kust is een toeristische trekpleister. Nu het Rijk de provincies en gemeenten voor de kust verantwoordelijk maakt, dreigt een overkoepelende visie op het totale landschap te verdwijnen en is er geen nationale ruimtelijke bescherming meer tegen kustbebouwing.

De minister krijgt na haar besluit een golf van protest over zich heen en de campagne breidt zich uit naar Noord-Holland, de Waddeneilanden en Groningen. Op 19 januari werd een tussenstand van de petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. Inmiddels hebben al ruim 100.000 mensen de petitie getekend. Zestien natuur- en milieuorganisaties zijn tegen het besluit van het kabinet om het bouwverbod in de kuststrook af te schaffen. 

Minister handhaaft bouwverbod

Ook veel oppositiepartijen in de Tweede Kamer en regeringspartij PvdA hebben zich naast de tegenstanders van het bouwbesluit geschaard. Inmiddels heeft de coalitie ‘Bescherm de kust’ met een krachtig signaal ervoor gezorgd dat de minister op haar eerdere besluit is terug gekomen. Ze handhaaft het bouwverbod langs de kust. De minister nodigt ons en andere betrokken overheden en organisaties uit om in gesprek te gaan en afspraken te maken. Deze worden vormgegeven in een kustpact. We zullen hier actief aan bijdragen zonder concessies te doen aan ons doel.

Eerste stap

Dit is een eerste stap in het behouden van een open kustlandschap. We zijn er met het terugdraaien van het besluit van de minister nog niet. Ook binnen het huidige beleid van provincie, gemeente en waterschap zijn er nog veel mogelijkheden voor kustbebouwing. 

Meer weten?