Ga direct naar inhoud
Nieuws

De comeback van de otter

03 december 2019 | Marjolein Koek

Het gaat goed met de otter. Hoewel het dier ruim een decennium was uitgestorven in ons land, is de otter na zijn herintroductie in 2002 aan een ware comeback bezig. Inmiddels leven er zo’n 360 otters in Nederland. Boswachter Mathiska vertelt bij Tijd voor Max over dit prachtige dier.

Otter

Dertig jaar geleden was het water veel meer verontreinigd dan nu. Vissen kregen dit binnen, gingen er (net) niet dood aan maar sloegen het gif wel op in hun lijf. Als je, zoals een otter, heel veel vis eet krijg je al deze concentraties binnen. De otters werden hierdoor minder vruchtbaar of ziek en stierven in 1989 uit in ons land. Toen het water weer schoon genoeg was, hebben we in 2002 de eerste otters in Nationaal park Weerribben-Wieden uitgezet. En met succes, want de otter komt nu in bijna heel Nederland weer voor.

Slanke jager

De otter is één van de grootste roofdieren van ons land. Ze eten voornamelijk vis maar soms ook kikkers, salamanders en af en toe een vogeltje. Hun supergladde slanke lijf is aangepast aan het jagen onder water, ze kunnen hun ogen, neus en oren dicht doen als ze duiken. De dikke snorharen zijn heel gevoelig, zodat ze ook in troebel water kunnen vissen. Hun vacht is vettig en zó dicht dat hij waterdicht is. En door de zwemvliezen tussen hun tenen kunnen ze goed en vooral snel onder water zwemmen: op één ademteug wel 400 meter.

Poepen op een bergje

Otters leven alleen. Ze markeren hun leefgebied met spraints – een mooi woord voor poep. De spraints vind je vaak tussen twee wateren in of op een verhoging, zoals een boomstam, steen of steiger. Is er geen hoger punt dan maken ze er zelf één. Door de spraints te onderzoeken kun je zien wat ze hebben gegeten: iedere vis heeft een unieke vorm van schubben en die schubben vind je terug in de spraints. Als je een vaartocht met onze boswachters maakt in de Wieden kom je de spraints vaak tegen.

Bruggen en tunnels

Dat er steeds meer otters in Nederland voorkomen komt niet alleen doordat het water schoner is, maar ook doordat natuurgebieden met elkaar verbonden zijn. Want jonge otters gaan op zoek naar een nieuw territorium en steken dan vaak wegen over. En daar komen ze helaas vaak onder de wielen van een auto terecht. In 2018 werden maar liefst 100 aanrijdingen met otters gemeld. Daarom brengen we samen met andere organisaties gevaarlijke punten in kaart. Daar proberen we tunneltjes of bruggen aan te (laten) leggen. Niet alleen de otter maakt gebruik van die oversteekplaatsen, ook veel andere dieren komen zo veilig aan de overkant.

De universiteit van Wageningen deed onderzoek naar de otterpopulatie en otteraanrijdingen. Bekijk hier het onderzoek

Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter