De marmergrondel
Hoe een dagje balie uit kan draaien op een nieuwe waarneming. Woensdag 2 mei had ik balie en omdat het vakantie was waren er veel mensen die de eierenquiz kwamen doen. Na de Quiz buiten over het vlonderpad wilden de meesten nog niet naar huis en dus ging de ene na de andere familie met een schepnet, een zoekkaart en een bak het nieuwe vlonderpad op.
In het bezoekerscentrum hebben we een aquariumbak staan waar we de mooiste vondsten in doen zodat we ze goed kunnen bekijken en ik, Mathiska, er mooie verhalen over kan vertellen. Al snel vulde de bak zich met o.a. libellen en juffer larven, kokerjuffers, ruggenzwemmers, staafwantsen en een spinnende watertor (5 cm). Op een gegeven moment kwam een familie binnen met een vis… En deze vis stond niet op de zoekkaart. Dus zijn we met zijn allen de boeken en het internet ingedoken. Foto’s werden naar collega’s gestuurd.
Uiteindelijk kwam collega Bart de Haan met de grondel, maar welk soort was nog niet duidelijk. Daarvoor moesten we een foto maken van zijn kop want de marmergrondel is te onderscheiden van de rest door zijn verlengde neusgaten. Dat was nog niet zo gemakkelijk maar uiteindelijk heeft een van de bezoekers een redelijke foto van de zijkant van zijn kop kunnen maken en toen was het al snel duidelijk. Dit was een marmergrondel. Er komen wel 2000 grondels voor en vele zijn nieuw voor Nederland. Via het Donaukanaal konden ze hun originele leefgebied verlaten en kwamen ze via de Rijn uiteindelijk ook in Nederland terecht. De vis is dus ook niet nieuw voor Nederland maar we hebben hem nog nooit in De Wieden met een schepnetje gevangen…
Hoe de soort zich in Nederland gaat gedragen is nog niet duidelijk maar dat zullen we wel merken … want tot eind oktober kan je met je schepnetje langs het vlonderpad op zoek naar waterbeestjes en vissen.