Ga direct naar inhoud
Nieuws

De Watertoren in Sint Jansklooster deze winter elke zaterdag geopend

25 oktober 2023 | Angela Roelofs

Elke zaterdag is het mogelijk om de watertoren aan de rand van De Wieden te beklimmen! Een spectaculaire trap brengt je naar een hoogte van 45 meter. Daar geven vier vensters een uitzicht van 360 graden over deze unieke natuur.

Watertoren Sint Jansklooster

Onze torenwachters geven elke zaterdag rondleidingen. Boek via onze website!

Spectaculaire reis naar boven

Vanaf de watertoren in Sint Jansklooster heb je een prachtig uitzicht op Nationaal Park Weerribben-Wieden: een waterrijk landschap met een eeuwenoude historie. Vanaf 46 meter hoogte zie je de nog oude middeleeuwse verkaveling met vele sloten en smalle percelen, ontstaan bij de ontginning van het veenmoeras. Wat verderop aanschouw je een wereld aan grote en kleinere plassen, dit is het gevolg van de turfwinning.

De reis naar boven begint met een dichte trap naar de eerste verdieping. Hier sta je in een 24 meter hoge ruimte met een spektakel van oude en nieuwe trappen. Op 28 meter hoogte loopt een stalen wenteltrap dwars door de bodem van het holle waterreservoir. Hier krijg je als bezoeker een idee van de enorme watermassa die vroeger voor waterdruk in de hele regio zorgde. Onze torenwachters kunnen je hier alles over vertellen. Helemaal bovenin bevindt zich het uitkijkpunt. Hier zijn vier grote vensters die een geweldig uitzicht over natuurgebied De Wieden bieden.

Angela Roelofs