Ga direct naar inhoud
Nieuws

De Wieden vanuit de lucht, het water of het drijvende land

06 april 2022

In het Paasweekend zijn er verrassende mogelijkheden om De Wieden te ontdekken. Geniet op je eigen manier. Het bezoekerscentrum is het hele Paasweekend geopend.

Bodemonderzoek naar verdwenen dorp Beulake

Ken je het verhaal van het verdronken dorp op de bodem van de Beulakerwijde?

Met de open excursieboot varen we ruim een uur naar het verdronken dorpje Beulake. Op de plaats waar het turfstekersdorp vroeger lag, staat nu een markant kunstwerk. De schipper vertelt je bijzondere verhalen! Op eerste en tweede Paasdag kun je mee. Reserveer hier.

Wil je ver kunnen kijken als een zeearend boven De Wieden?

Beklim dan de watertoren van Sint Jansklooster met zijn architectonisch vormgegeven trappen. Het uitzicht boven in de toren is weids als De Wieden. De toren is op zaterdag 16 april geopend voor het publiek. Aanmelden voor de toren is niet nodig. Klik hier voor de pagina over de watertoren.

Ga je mee speuren naar ottersporen op het drijvende land?

Tijdens deze excursie bekijken we De Wieden door de ogen van de otter. Als wij wakker zijn liggen otters lekker te slapen in de rietkragen. Voor wie meer wil weten over de otter en sporen van otters, is dit een leuke leerzame excursie. De otters zelf doen pas ’s avonds hun ogen weer open en zal je daarom niet zien! De excursie loopt over het modderige moeraspad met trekpontjes. Reserveer hier.

Ga je liever varen door het leefgebied van de otter?

Ook dat kan! Kijkend door de ogen van de otter zie je overal in de rietkragen fijne slaapplaatsen en geschikte plekken om aan land te gaan. Ook de markering van territoria met spraints (otterpoep) laat zich  vanaf de boot goed herkennen. Tijdens onze vaartocht met de open fluisterboot liggen otters lekker te slapen in de rietkragen. Otters zijn echte nachtdieren en krijgen we overdag niet te zien. Je kunt hier reserveren voor de tocht die twee uur duurt.

Wil je op eigen gelegenheid het drijvende land ontdekken?

Bezoekerscentrum De Wieden ligt aan het verharde Beulakerpad. Een sfeervol straatje met prachtige vervenershuisjes,  waarover de mensen vroeger naar het dorpje Beulake liepen. Het verharde pad eindigt nu in het moeras aan de rand van de Beulakerwijde.  Daar zijn twee wandelroutes aangelegd, waarvoor je de hond even thuis moet laten. Op het drijvend-land-pad kun je met droge voeten genieten van de verschillende landschappen van De Wieden in het klein. De drijvende vlonder is 1 km lang en toegankelijk voor rolstoelen.

Wil je het drijvende land nog meer beleven en ben je avontuurlijk ingesteld? Kies dan voor het moeraspad van 3 km met kleine trekpontjes waarmee je jezelf over de vaarten zet. De route loopt over een drijvend pakket van plantenwortels. Modder gegarandeerd!

Praktische informatie

Op beide paden over het drijvende land en bij de activiteiten zijn honden niet toegestaan.

Klik hier voor meer informatie over het bezoekerscentrum.