Ga direct naar inhoud
Nieuws

Fietsen langs en door het cultuurerfgoed van De Wieden

24 juni 2018

Fietsen door de natuur én de cultuurhistorie van De Wieden. Dat is vanaf nu nog aantrekkelijker met een fietsrouteboekje van Uitgeverij Matrijs en Natuurmonumenten in de hand.

overhandiging fietsrouteboekje Matrijs

Beheerder Bea Claessens overhandigde woensdag het eerste exemplaar aan Andre Hammer van de Stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Cultuurlandschap met rijke natuur

“De Wieden is geen natuurgebied, maar een oud cultuurlandschap met rijke natuur”, zegt Claessens woensdag bij het Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Het landschap is door mensenhanden geschapen en door de eeuwen heen voortdurend ingrijpend veranderd, wil ze daarmee zeggen. “In onze nieuwste Natuurvisie hebben we daarom veel aandacht voor cultuurerfgoed: we willen mensen laten zien en beleven hoe dit landschap tot stand is gekomen.”

Cultuurhistorische fietstocht

“Vandaar ook de uitgave van Matrijs, dat werkt aan een serie cultuurhistorische fietstochten door Nederland. De Wieden is daarvoor bij uitstek geschikt “, zegt Michiel Purmer, die specialist Cultuurhistorie en Landschap is bij Natuurmonumenten. Hij geeft woensdag voordat de aanwezigen op de fiets stappen een korte presentatie over cultuurhistorie in De Wieden.

Die leidt uiteraard langs middeleeuwse ontginningen (zoals die in de Barsbeker Binnenpolder goed zichtbaar zijn), turfontginningen en de rietcultuur. Ook de inpolderingen zoals die tussen 1850 en 1930 in heel Nederland werden uitgevoerd, komen aan bod. Purmer wijst onder meer op een eerdere fietstocht. “In 1942 fietsten autoriteiten op het gebied van landbouw en natuur door De Wieden: ze bepaalden daarbij welke delen geschikt waren voor landbouw en welke absoluut behouden moesten blijven.”

De eerste aankoop 

Natuurmonumenten was indertijd al vertegenwoordigd in de Kop van Overijssel. Met de aankoop van de Bakkerskooi, vooral vanwege de aalscholverkolonie, zette de organisatie in 1934 de eerste stappen in het gebied. Naast behoud van het karakteristieke landschap zet onze organisatie zich dus ook in voor de cultuurhistorie. De 24 kilometer lange route voert onder meer langs de Monnikenmolen, Landgoed Oldenhof, Belt-Schutsloot, het verdronken dorp en langs de verschillende landschappen.

Het boekje is binnenkort onder meer te koop in de winkel bij Bezoekerscentrum De Wieden.