Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ontdek het winters ambacht in De Wieden

24 januari 2023

De rietsnijders zijn nu overal in De Wieden aan het werk. Tijdens deze avontuurlijke wandeling over het modderige laarzenpad langs de rietvelden vertelt onze gids je over het oude ambacht riet snijden.

riet in Nationaal Park Weerribben-Wieden

De route gaat over een laarzenpad door rietvelden, langs moerasbos en door het open veld. Tijdens de wandeling moet je jezelf viermaal met een pontje naar de overkant van de sloot trekken. Het unieke cultuurhistorische landschap van Nationaal Park Weerribben-Wieden is mede afhankelijk van het werk van de rietsnijders. Befaamd is het Wiedenriet, dat wordt gebruikt als dakbedekking.

Riet

In De Wieden staat zo’n 1200 hectare riet dat tussen december en april gesneden wordt. Voor de vogels, die nestelen in het overjarige riet, blijft op verschillende plaatsen een areaal riet staan.

Praktische informatie

De excursie wordt georganiseerd op zondag 19 februari 2023 van 13 – 15 uur. Het startpunt is Bezoekerscentrum De Wieden, Beulakerpad 1, Sint Jansklooster. Opgeven kan via de activiteitenagenda op nm.nl/dewieden/activiteiten.

Het pad kan zeer drassig zijn. In deze tijd van het jaar zijn ook hoge waterdichte wandelschoenen soms niet hoog genoeg om droge voeten te houden. Laarzen zijn aan te bevelen.

Bij vorst gaat de wandeling niet door, vanwege het oversteken van het water met de trekpontjes. Het laarzenpad is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Honden zijn niet toegestaan op het laarzenpad.