Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vliegwiel toont historie van De Wieden

16 november 2015 | Geeke Remmelts

Een herinnering aan de tijd dat Dwarsgracht een internationaal product van hooi was én een symbool voor het fraaie landschap rond het dorp. Dat is het oude vliegwiel dat sinds zaterdag naast het dorpshuis prijkt.

Vliegwiel toont historie van De Wieden

Wereldwijde hooihandel

Bij de vernieuwing van de draaibrug in het dorp kwam het vliegwiel tevoorschijn. De historische vereniging ontdekte dat deze gebruikt werd voor het maken van hooibalen: twee mensen draaiden het wiel rond om de hooipers aan te drijven. Die hooibalen gingen een eeuw terug volop de grenzen over. “Hooi uit Dwarsgracht was lekker voor paarden, maar maakte ze niet vet. Daarom was het geliefd in wereldsteden als Londen en Berlijn”, vertelt Harm Piek over de florerende hooihandel. Hij is lid van een werkgroep die sinds 2013 onderzoek doet naar de historie van het dorp in Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Symbool voor landschap

In die tijd was Dwarsgracht omgeven door blauwgraslanden, trilvenen en kruidenrijke hooilanden. Natuurmonumenten kocht die later vanwege de bijzondere en zeldzame flora en fauna. Piek vindt het vliegwiel een symbool voor het ontstaan van het landschap. Beheerder Bea Claessens van Natuurmonumenten was daarom ook bij de onthulling aanwezig. “Nog steeds hebben we prachtige, kleurrijke hooilanden. Samen moeten we zorgen dat we dat landschap behouden. En dit vliegwiel laat ook weer zien dat mens en natuur al eeuwenlang samengaan in De Wieden”, zegt Claessens.

Historie van De Wieden

Ze wijst ook op de cultuur-historische waarde van het vliegwiel. “Dit gebied zit vol verhalen en bijzondere geschiedenissen. Daaraan willen wij meer aandacht besteden bij het beheer. Onlangs is er een onderzoek gereed gekomen over de historie van De Wieden. Daarin zit veel bruikbare informatie voor ons.” Ook wethouder Jacques Wagteveld was bij de onthulling aanwezig. Hij is onder de indruk van het gepresenteerde verhaal. “Werkgroepen als deze zijn goud waard voor de gemeente Steenwijkerland”, aldus de wethouder.

Zelf de hooilanden bewonderen?

In het voorjaar zijn de hooilanden in De Wieden op hun mooist. Deze fietsroute van 30 kilometer voert je langs de bloemrijkste plekjes van De Wieden. Geniet onderweg van het paarse moeraskartelblad en de gele grote ratelaar!

Fietsroute bloemrijke hooilanden in De Wieden

Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven