Ga direct naar inhoud
Nieuws

Aziatische Duizendknoop op Benderse Berg

12 mei 2022 | Sanne van Gemerden

De Aziatische Duizendknoop, die op de Benderse Berg groeit, breidt zich steeds verder uit. Om te voorkomen deze invasieve exoot zich voorgoed in het Dwingelderveld vestigt neemt Natuurmonumenten maatregelen.

Aziatische Duizendknoop op Benderse Berg, Dwingelderveld

Exoot uit Azië

Natuurmonumenten pakt de Aziatische Duizendknoop op de Benderse Berg aan. Met stroom worden de bladeren en wortels van deze invasieve exoot bewerkt. Zo verdwijnt de Duizendknoop maar blijft de omringende natuur op de Benderse Berg gespaard. Na enkele weken wordt de locatie gecontroleerd en als er opnieuw Duizendknoop groeit wordt deze weer behandeld. Zo gaan we door totdat de plant is uitgeput. Het doel is dat de Duizendknoop verdwijnt uit het hart van het Dwingelderveld ten gunste van de flora van dit Natura 2000 gebied.

Aziatische Duizendknoop

Aziatische Duizendknoop als kleine plant

Stevige groeier

De Duizendknoop is een sterke groeier. Hij drukt door zijn groeiwijze andere planten weg en neemt zo bezit van steeds grotere gebieden. De inheemse flora wordt op die manier ongewenst beperkt in haar ontwikkeling. Op het Dwingelderveld staan zeldzame plantensoorten bijvoorbeeld Klokjesgentiaan, Arnica en Rozenkransje. Om hun leefgebied, en dat van andere soorten, te beschermen voert Natuurmonumenten deze maatregelen uit.

Aziatische Duizendknoop

Aziatische Duizendknoop

Aziatische Duizendknoop

Bord bij werkzaamheden van Aziatische Duizendknoop

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)