Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bezoekerscentrum Dwingelderveld zondag gesloten

27 oktober 2022 | Fred Prak

Het bezoekerscentrum Dwingelderveld is zondag a.s. gesloten. Een bijeenkomst over de wolf die geprogrammeerd stond voor zondag is ook geannuleerd. Uit berichten op social media blijkt dat een groep mensen de bijeenkomst wil aangrijpen om te demonstreren tegen de wolf. De toon van de berichten over de demonstratie ervaren vrijwilligers en medewerkers van Natuurmonumenten als intimiderend en bedreigend. Hierom heeft de vereniging besloten de deuren zondag gesloten te houden.

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Zondag a.s. zou filmer Cees van Kempen in het bezoekerscentrum een lezing geven over de wolf, zijn bioscoopfilm en zijn boek met aansluitend gelegenheid tot het stellen van vragen. Natuurmonumenten ziet het als haar taak om mensen te informeren over de natuur in Nederland.

Veiligheid eerst

Natuurmonumenten is over aangekondigde demonstraties en de berichten op sociale media in contact met het bevoegde gezag: gemeentebestuurders en provincie. Wij vinden het belangrijk dat medewerkers, vrijwilligers en bezoekers zich prettig en veilig voelen in het bezoekerscentrum. Door de berichtgeving over acties op zondag is dat veiligheidsgevoel weggenomen. Daarom wordt de bijeenkomst met Cees van Kempen geannuleerd en het bezoekerscentrum gesloten.

Natuurmonumenten informeert mensen over de wolf

Om meer mensen te informeren over de natuur in ons land, organiseert de vereniging excursies over een scala aan natuuronderwerpen: paddenstoelen, reeën, sporen zoeken en wandelingen met de boswachter. Sinds de wolf terug is in Nederland krijgen boswachters hier ook veel vragen over: van natuurliefhebbers met vragen over de wolf zelf, maar ook vragen van bezorgde mensen over de aanwezigheid van de wolf. Daarom zijn er sinds augustus ook informatieve excursies over de wolf in het Dwingelderveld. Op andere plekken waar de wolf voorkomt, zoals de Veluwe, bieden wij deze excursie al veel langer aan. Om op een ander niveau bij te dragen aan beantwoording van vragen over de wolf, werkte Natuurmonumenten ook mee aan de totstandkoming van de bioscoopfilm Wolf. We vinden het bijzonder teleurstellend dat de discussie over de wolf nu zodanig gepolariseerd wordt dat we ons genoodzaakt voelen om de vertoning van de film Wolf en de aansluitende informatieve bijeenkomst hierover te annuleren.

Dialoog en samenwerking

Natuurmonumenten kijkt niet weg van de dilemma’s die bij de terugkeer van de wolf ontstaan. Natuurmonumenten werkt voor het natuurbeheer intensief samen met boeren en heeft ook zelf herders met schaapskuddes in dienst. In verschillende natuurgebieden zorgen runderen en paarden voor begrazing. We zijn continu in gesprek met boeren, jagers, burgers, recreatieondernemers en bestuurders over onze natuur, het beheer, gezamenlijke kansen, maar ook problemen.

De komst van de wolf is ook voor ons wennen en we leren – soms met vallen en opstaan - steeds beter hoe we onze dieren kunnen beschermen tegen de wolf. Het gesprek over hoe we weer leren samenleven met de wolf in Nederland is een belangrijk onderdeel van de excursies, alle vragen daarover zijn welkom. Door de opgelopen emoties in het gepolariseerde debat, en met oog op de veiligheid en het veiligheidsgevoel van onze medewerkers en vrijwilligers is dit goede gesprek op zondag aanstaande helaas onmogelijk geworden.

Fred Prak

Persvoorlichter Noord (Overijssel, Drenthe, Friesland, Groningen en Waddenzee)