Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

Gezoem en gefladder op de akker

04 juli 2019 | Lian Flikkema

In de zomer vind je op de Ruiner – en Anser Es rondom het Dwingelderveld akkers met winterrogge, gerst en haver. Natuurmonumenten heeft ook akkers, specifiek voor het wild, met boekweit en vlas ingericht. De akkers met de zomergranen worden geoogst, maar blijven in de wintermaanden onbewerkt. Daarop kunnen vogels en zoogdieren foerageren. Mooi neveneffect: de aloude akker’kruiden’, korensla en slofhak, maar ook kamille, gele ganzenbloem en korenbloem doen het er fantastisch. Al deze plantensoorten zorgen gezamenlijk voor kleur, maar ook voor gezoem van insecten en gefladder van vlinders. Ineens staan al je zintuigen wagenwijd open en krijg je zin in kamillethee of honing.

graanakker met akkeronkruiden

Wilde planten....

Wie kent niet de korenbloem, soms diepblauw van kleur, soms hemelsblauw. Vanaf de helft van de vorige eeuw is de soort sterk afgenomen. De plant houdt van lichte, zonnige plekken met arme grond. De opvallende randbloemen, die alle kanten op stralen, dienen alleen om insecten aan te trekken. Samen met klaproos, gele ganzenbloem, kamille en de granen zorgen ze ervoor dat er een rijk dierenleven is.

korenbloem in detail

… en de levende have

Bijen, zweefvliegen, sprinkhanen, vlinders, vogels maar ook reeën weten de graanakkers met bloemen te vinden. De insecten vliegen van bloem naar bloem, op zoek naar voedsel. Ze worden op hun beurt gegeten door vogels. Soms heb je geluk en zie je de grote oren van een ree midden in de graanakker, hoor je de kwartel of de veldleeuwerik.

ree in graanakker

Maak plaats voor wilde bloemen 

Langzaam maar zeker zijn wilde bloemen uit ons landschap verdwenen. En dat is slecht nieuws! Wilde bloemen zijn heel erg belangrijk voor mens en natuur. Zonder wilde bloemen, geen insecten en zonder insecten geen vogels. Laten we samen Nederland weer in bloei zetten! Ontvang zaad, tips en ideeën hoe je zelf aan de slag kunt met wilde bloemen in je eigen omgeving: www.natuurmonumenten.nl/actiepakket

Tip:

Loop de wandelroute van 4,5 kilometer vanaf Bezoekerscentrum Dwingelderveld. Je komt niet alleen langs de rand van de heide, door het bos, maar ook langs de graanakker met bloeiende akkeronkruiden van de Ruiner Es.

boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe