Paddenstoelen in de zomer??! Jazeker...
Bij paddenstoelen denken we meestal aan de herfst en niet aan de zomer. Maar als je goed kijkt en weet waar je zoeken moet, zijn er in het Dwingelderveld ook in de zomer paddenstoelen te vinden. Je moet er alleen wat meer moeite voor doen, soms zelfs door je knieën gaan.
Blotebilletjeszwam
Een leuke, ook wel opvallende, maar kleine paddenstoel is de bloedweizwam. Deze heette vroeger blotebilletjeszwam.
Okko Vos, vrijwillig boswachter Dwingelderveld en paddenstoelenliefhebber: die naam is toch veel mooier?!
Het is een slijmzwam. Slijmzwammen zijn geen schimmels, maar amoebe-achtige organismen die zich kunnen verplaatsen.
Waarom heette deze slijmzwam nu blotebilletjeszwam? In de eerste fase ontstaan de karakteristieke rozerode bolletjes (billetjes). Later worden deze grijzig of bruin, gevuld met sporen. Ze zijn algemeen en komen op rottend/dood hout voor van loof- en naaldbomen
Kleine kogelschieter
De paddenstoelen in de zomer zijn meestal wat kleiner, zoals bijvoorbeeld de pilobolussen. Je hebt een loep nodig om te zien hoe prachtig ze zijn. Deze mini-paddenstoelen zijn schimmels die op poep van planteneters zoals konijnenkeutels leven. Ze planten zich voort door met een enorme snelheid sporen weg te schieten. De naam ‘kleine kogelschieter’ is dus heel goed gekozen.
Waslakzwam
In de loop van de zomer, van juni tot oktober, is de waslakzwam te bewonderen. Deze opvallende soort groeit aan de voet van de stam van bij voorkeur eiken of beuken. Ook in het Dwingelderveld is deze bij de schaapskooi Achter ’t Zaand in Lhee te vinden.
Eerst zie je een gele klomp onder aan de boom zitten, later kleurt deze glanzend roodbruin met een gelige rand
Franjevlekplaat
Ook de franjevlekplaat kun je in de zomerperiode aantreffen. Ze zijn groter en makkelijker te zien. Je ziet ze vaak langs paden op oude mest van koeien, schapen en paarden. De kleur van de hoed kan variëren van licht- tot donkergrijs, wanneer ze opdrogen worden ze wittig-grijs
Tot slot nog dit:
Laat paddenstoelen staan en pluk ze niet.
- Ze zijn te belangrijk voor de natuur. Ze ruimen afval als afgevallen bladeren en dode takken op.
- Paddenstoelen, giftige en eetbare, kunnen erg op elkaar lijken. De kans om een vergiftiging op te lopen, is groot.
- Andere bezoekers kunnen dan niet meer van deze prachtige paddenstoelen genieten.
Zelf ontdekken?
Fiets de lange fietsroute eens en stap regelmatig af. Bij loofbomen, bij (half)dode takken en bomen, maar ook bij schapenkeutels en paardendrollen kun je veel ontdekken. Het doet je weer beseffen dat ook in de zomer het Dwingelderveld een oneindige verwonderplek is.
Tip: neem een loepje mee