Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vlindertuin op de schop

18 januari 2024 | Gina Bisschop

De vlindertuin bij bezoekerscentrum Dwingelderveld wordt opnieuw aangelegd. Een deel van de oude beplanting is ingekuild om later terug geplant te worden. De bestrating wordt eruit gehaald en vervangen door half-verharding. De verwachting is dat begin april de vlindertuin klaar is.

Werkzaamheden in de vlindertuin

Minder uitbundig

De planten en bloemen uit de vlindertuin zijn de afgelopen jaren steeds minder uitbundig gaan bloeien. Na een kort onderzoek bleek de samenstelling van de grond niet meer voldoende te zijn. De grond kon het water niet goed opnemen en afvoeren. Daardoor werd de tuin op sommige momenten veel te nat. En dus was het tijd voor maatregelen. De tuin houdt haar mooie vorm en spannende paadjes, maar krijgt wel een nieuw beplantingsplan. Op dit moment zijn de mannen van hoveniersbedrijf A. de Jonge druk bezig met het omzetten van de grond en het verwijderen van de bestrating. Met een kraantje en mini-shovel wordt er hard gewerkt.

 

Met kraan en mini-shovel wordt de tuin op de schop genomen

Nieuwe bestrating

Na het verwijderen van de bestrating komt hier half-verharding voor terug. Minder stenen, maar toch toegankelijk voor kinderwagens of mensen in een rolstoel. En met als bijkomend voordeel dat het water beter kan doordringen in de bodem en langer vastgehouden wordt. Eind januari zijn de werkzaamheden aan de bestrating klaar en kun je weer ongestoord door de tuin wandelen.

 

Ingekuilde planten die in het voorjaar worden gepland in de vernieuwde vlindertuin

Nieuwe beplanting

In het voorjaar worden de planten die ingekuild waren, terug gezet door de vrijwilligers. Ook worden er dan nieuwe planten bijgezet die een bijzondere eigenschap hebben. Denk daarbij aan geur en kleur. Maar ook aan eetbare planten, insect-aantrekkende planten of planten die je bijvoorbeeld kunt gebruiken om mee te verven. Dit alles zorgt weer voor een mooi kleurrijk geheel waar we weer jaren van kunnen genieten.

Vlindertuin 2017 met bezoekers

Uitbundig bloeiende vlindertuin in 2017.

G. Fieten
Gina Bisschop