Mini-dino’s zoeken op de Buitenplaatsen
Elke zomer trekt boswachter Richard Pijl er met zijn schepnet op uit ‘om zich even in een film van Jurassic Park te wanen’. Hij onderzoekt de populatie zeldzame kamsalamanders op de Buitenplaatsen.
Op rode lijst
“De kamsalamander wordt ook wel grote watersalamander genoemd en als je hem ziet, snap je wel waarom. De vrouwtjes kunnen wel twintig centimeter lang worden en de mannetjes krijgen in de paartijd een getande staartkam, dus het zijn echt kleine dino’s”, vertelt Richard. Hij telt al zo’n twintig jaar de kamsalamanders op de Buitenplaatsen. De soort staat op de rode lijst en gaat bijna overal in aantal achteruit. “Gelukkig zien we hier in het gebied een stabiele populatie”.
Draadje aan staart
Twee keer per jaar trekt Richard erop uit om de kamsalamanders te tellen. In het voorjaar ’s nachts met een zaklamp om de volwassen dieren in het water voorbij te zien flitsen. In de zomer met zijn schepnet om de jonge dieren te vangen. “Die zijn goed te herkennen aan het draadje aan hun staart. Dat hebben kleine watersalamanders niet. Ze verschillen ook wel iets in formaat. Of dat lastig te zien is? Nee hoor, je moet leren kijken, zo simpel is het.”
Vis vormt vijand
Natuurmonumenten heeft een aantal jaren terug verschillende maatregelen uitgevoerd voor de kamsalamanders. Zo is er een tiental nieuwe poelen gegraven. “En daar zitten ze vooral. Vrijwel alle nieuwe poeltjes waren bezet, wat het succes van deze maatregelen aantoont”, aldus Pijl. “Ook houden we goed in de gaten of er geen vis in de poeltjes zit, want die eten de eitjes van de kamsalamander. Waar nodig vangen we de vissen weg of laten we de poel droogvallen.”
Bijzondere beestjes
Dat droogvallen vormt voor de kamsalamanders overigens geen probleem. Zodra de jongen longen en pootjes krijgen, gaan ze het land op. De dieren overwinteren ook op het land. Richard: “Grote lopers zijn het niet hoor. Een nieuwe poel mag ook niet verder dan 800 meter van de vorige af liggen. Maar bijzondere beestjes, dat zijn het!”
Ontdek de Buitenplaatsen
Zelf zul je ze niet zo snel zien, die kamsalamanders. Maar er leven een heleboel andere dieren op de Buitenplaatsen die een stuk gemakkelijker te vinden zijn, zoals eekhoorns, reeën en spechten. Loop een van onze wandelroutes en je komt ze onderweg vast tegen!