Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bevers houden boswachters bezig

20 maart 2023 | Anne Los

Er groeien op het eiland Tiengemeten relatief weinig bomen, behalve wilgensoorten zoals de schietwilg en de boswilg. Favoriet op het menu van de bevers, maar soms hebben ze trek in wat anders en knagen ze aan de elzen en de zwarte populieren. En laten dat nu net de bomen zijn die we graag willen behouden vanwege de historische waarde en de bijdrage aan het landschap. In een half uur tijd kan een bever een boom met een doorsnede van 12 cm omknagen. Het was hoog tijd om iets te bedenken om ervoor te zorgen dat deze waardevolle bomen behouden blijven.

Mark Postma

Het eerste plan, insmeren met anti-knaagdiermiddel, had niet het gewenste effect. Blijkbaar vinden ze het goedje ook prima te eten. Over op plan B: gaas om de bomen plaatsen. Met hulp van de vrijwilligers zijn de meeste bomen ingepakt. Er is voldoende ruimte over voor de boom om te groeien terwijl de bast wordt beschermd tegen de grote tanden van het knaagdier.

Boswachter Mark was wel nieuwsgiering naar de reactie van de bevers op het gaas en plaatste een wildcamera. En zo begon de haat-liefde verhouding.

De bever liep steeds net naast het beeld, de camera stond ineens een andere kant op gericht en Mark haalde zelfs een nat pak. Zoals de ervaring inmiddels leert, is geduld hebben een voorwaarde voor mooie beelden.

En het geduld werd deze keer beloond! Zich nergens van bewust, gaat de bever in de nachtelijke uren hard aan het werk en knaagt, sleept en bouwt heel wat af. Het meest bijzondere en intiemste beeld willen we graag met je delen.

Wil je meer te weten komen over de bevers op Tiengemeten? Regelmatig zijn er speciale excursies vanuit het Bezoekerscentrum.

 

 

Bever

De bever (Castor fiber) is met een kop-romp-lengte van 70-100 cm het grootste knaagdier van Europa. In eerste instantie waren ze, vanuit de Biesbosch waar ze in 1988 zijn uitgezet, Tiengemeten voorbij gezwommen omdat het eiland niet geschikt was als leefomgeving. Na de herinrichting met de krekenstructuur, het riet, de flauwe oevers en wilgen bleek het een walhalla voor ze te zijn. In 2013 zijn de eerste bevers ontdekt op het eiland. Inmiddels 10 jaar later leven er naar schatting zo’n 50 exemplaren in verschillende burchten.

Anne Los
Anne Los