Ga direct naar inhoud
Nieuws

De herinneringen aan de Ramp van 53 worden levend gehouden

31 januari 2023 | Otto de Kat

De watersnoodramp van 1 februari 1953 heeft grote sporen achter gelaten, zo ook op Tiengemeten.

Leentje

Het is dit jaar 70 jaar geleden dat de dijken op veel plaatsen in Zeeland, west Brabant en Zuid Holland doorbraken, een ramp, een nationale ramp.

De watersnoodramp van 1 februari 1953 heeft grote sporen achter gelaten, zo ook op Tiengemeten. Op Tiengemeten is de dijk op meerdere plaatsen doorgebroken.Er zijn heldendaden verricht in de nacht van de storm, heldendaden die diepe impact hadden.

Audiotour ‘Watersnoodramp 1953’

In het kader van de provinciale ‘Erfgoedlijn Historisch Haringvliet’ wordt de herinnering aan de Ramp in de toekomst levend gehouden door een route, die is uitgezet langs cruciale locaties aan het Haringvliet en op Tiengemeten. Op veertien gedenkwaardige plaatsen aan die route (Tiengemeten, Nieuwendijk, Hitsertse Kade, Zuid-Beijerland, Numansdorp en Schuring) wordt het verhaal van de Watersnood in een audiotour via een App en 14 QR-codes verteld en met historische foto’s en geluidsfragmenten beleefbaar gemaakt.

Vanaf vandaag, 1 februari kan de audiotour op elk gewenst moment gevolgd worden. Ga naar ramp1953.nl en bezoek één van de genummerde locaties van de kaart, scan de QR-code ter plaatse en luister en kijk naar wat er op die plek in 1953 gebeurde.

De audiotour is het resultaat van een burgerinitiatief van mevrouw Willy Spaan en de heer Ad Bogaerds van de Stichting Landelijk Erfgoed Hoeksche Waard en de Stichting Educatief Centrum SEC, Numansdorp. De tour is tot stand gekomen met medewerking van de Erfgoedlijn Historisch Haringvliet, de gemeente Hoeksche Waard en Natuurmonumenten

Een bijzondere excursie

Op 5 februari organiseren we een bijzondere excursie rondom de ramp. Onze gids neemt je mee langs een aantal punten die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis op Tiengemeten. Op deze punten kun je je enigszins een beeld vormen hoe deze nacht eruit heeft moeten zien en wat voor invloed dit heeft gehad op de bewoners, de dieren, maar ook het land.Onze gids vertelt de verhalen van de dagen na de storm, maar ook hoe het eiland veranderd is na de watersnoodramp.

Voor bezoekers die minder te been zijn organiseren we naast deze wandel excursie ook een excursie met een huifkar, aanmelden voor deze excursie kan via https://www.natuurmonumenten.nl/agenda?page=1&locatie=N_389

Otto de Kat
Otto de Kat