Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuur en sport in een: kom mee verwilderen op Tiengemeten

06 oktober 2021 | Chantal van Burg

Het natuureiland Tiengemeten staat bekend om haar eilandgevoel, ruigheid, vele vogels, cultuurhistorie en uiteraard water. Hier kun je zelf op ontdekking gaan en de weidsheid van het natuurgebied ervaren of onder begeleiding van een ervaren natuurgids van Natuurmonumenten. Sinds dit jaar is er ook iets voor mensen die meer fysieke uitdaging zoeken op het eiland én wel onder begeleiding van NatuurlijkSportief Hoeksche Waard.

NatuurlijkSportief HW op Tiengemeten

“Voor de beleving in de natuur, ben je bij ons aan het juiste adres. Niet alleen als je op eigen gelegenheid Tiengemeten bezoekt, ook wanneer je op pad gaat met onze natuurgidsen”, vertelt Chantal van Burg, boswachter bij Natuurmonumenten. “Zij vertellen jou als bezoeker meer over het ontstaan van het eiland en welke bewoners je hier nu kunt vinden, zoals de bever, vele vogelsoorten, de ree en de Schotse hooglander. Maar ook een diversiteit aan planten. Ons huidige excursieaanbod is vooral gericht op wandelen in de natuur. Met NatuurlijkSportief Hoeksche Waard kunnen we op het eiland ook iets aanbieden aan mensen die gericht zijn op onbevangen sporten met oog voor de natuur. Het eiland is 1.000 hectare groot en biedt ruimte voor liefhebbers van natuur én de flora en fauna die thuishoort in dit zoetwatergetijdegebied. Samen met NatuurlijkSportief bepalen we vooraf de route van een activiteit en de periode waarin deze plaatsvindt. Het al sportend genieten van de natuur op Tiengemeten mag namelijk niet ten koste gaan van dit natuurgebied.”

Bewust één zijn met de natuur

Vorig jaar realiseerde Martijn Trouwborst, als eigenaar van het bedrijf Hoeksch Hout, een speciale moddertafel voor Natuurmonumenten. “In Speelnatuur was Natuurmonumenten op zoek naar een houten tafel waaraan ook kinderen met een beperking konden spelen. Samen kwamen we op het idee om een moddertafel te ontwikkelen. Omdat ik naast Hoeksch Hout ook actief ben met NatuurlijkSportief Hoeksche Waard kwam ook het idee naar boven om een select aantal activiteiten vanuit NatuurlijkSportief op Tiengemeten te organiseren.”

NatuurlijkSportief Hoeksche Waard is één van de 21 locaties van NatuurlijkSportief Landelijk. Het is een vernieuwend en uniek beweegconcept waarbij van sporten weer buitenspelen wordt gemaakt. Sporten was niet eerder zo eenvoudig, vrij en functioneel. Eigenlijk ga je in de natuur op ontdekking en daag je jezelf uit met wat je tegenkomt: een tak die je meesleept, een steen die je optilt en dat zo hard, zo vaak en zo zwaar als dat jij wilt en aankan. “Op Tiengemeten vind je een ruig landschap met vele natuurlijke elementen die je kunt gebruiken tijdens je sportieve ontdekking. Door daar ook nog het bewustzijn van de natuur aan te koppelen en hoe je hier respectvol mee om kunt gaan, slaan we twee vliegen in één klap”, aldus Martijn.

Nieuwsgierig? Meld je aan voor de verwilderexpeditie

Vanaf oktober tot en met juni volgend jaar organiseert NatuurlijkSportief Hoeksche Waard in samenspraak met Natuurmonumenten een aantal activiteiten op Tiengemeten. Deze activiteiten zijn gericht op kleine groepen, zowel jong als oud, maar wel met een goede basisconditie. Nieuwsgierig geworden? De eerste verwilderexpeditie vindt zaterdag 16 oktober plaats. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij!

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven