Uit de hoogte
Oorspronkelijk komt de Schotse Hooglander, niet geheel verrassend gezien de naam, uit de Schotse Hooglanden en de Hebriden. Afstammend van de oeros zijn ze gewend aan ruige gebieden, schaarse begroeiing en onstuimige weersomstandigheden. Het verhaal gaat dat Koningin Victoria tijdens een bezoek aan de Schotse Hooglanden opdracht heeft gegeven om de zwarte hooglanders om te fokken naar een rood/bruine kleur omdat ze dat mooier vond. Door de dikke vacht zijn ze goed beschermt tegen de kou en kunnen ze jaarrond buiten lopen. In de zomer is al dat haar wel een nadeel en zoeken ze regelmatig verkoeling in het water.
Op Tiengemeten is de kans groot dat je ze ontmoet. Het koeiensoort gaat goed samen met bezoekers, wat een voorwaarde is op een uitgestrekt eiland waar je uren kan wandelen waarbij je soms meer hooglanders tegenkomt dan mensen.
De uitgestrektheid is een uitdaging voor de boswachters Arjan, Mark en Tom die verantwoordelijk zijn voor de kuddes. De hoge wilgen, de geel bloeiende guldenroede en paarse kattenstaart laten de hooglanders verdwijnen in het landschap. Wekelijks wordt er een ronde gemaakt door de boswachters om er zoveel mogelijk te zien. De drone is een mooie aanvulling op de controles vanaf de paden. Vanuit de lucht zijn ze goed te zien, ook op de moeilijk bereikbare plaatsen. Tijdens de laatste vlucht zijn er 115 geteld. En naast een cijfer levert het ook nog eens mooie beelden op die we graag met je delen.
Leuk weetje: De kudde bestaat uitsluitend uit dames. De stieren hebben het eiland moeten verlaten om meer rust te krijgen in de kuddes.
De combinatie eigenschappen van jaarrond in te zetten, vriendelijk voor publiek en een makkelijke eter zijn zorgen ervoor dat de Schotse Hooglanders in veel natuurgebieden te zien zijn. Het blijven echter wel wilde dieren. Probeer voldoende afstand te bewaren, we adviseren 25 meter. Soms liggen ze alleen midden op het pad van je wandelroute, wat kan je dan doen? Blijf vooral rustig en probeer er met een boog om heen te lopen. Is dat niet mogelijk? Dan gelden de regels van de sterkste en kan je het beste omdraaien.