Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vogeltelling augustus 2023

28 augustus 2023 | Kimberly van Dongen

Vogelaar en gebiedskenner Rob Burgmans is voor het eerst samen met zijn kleinzoon voor zijn maandelijkse vogeltelling op Tiengemeten geweest en ook nu weer is gebleken dat het toch altijd weer een verrassing is welke vogels je te zien krijgt tijdens een telling.

Vogeltelling augustus 2023

Rob hoopte op de raven die eerder op het eiland zijn waargenomen, maar ondanks het meerdere keren bekijken van alle zwarte vogels kwam hij tot de conclusie dat alleen de kraaien zich die dag lieten zien. Zijn kleinzoon is al aardig op de hoogte van de verschillende soorten vogels en samen hebben ze dan ook een mooie verscheidenheid aan vogels kunnen waarnemen.

Het weer was prima op de dag zelf en gelukkig waren er weinig muggen en dazen. In de wildernis, de westkant van het eiland, werden de meeste watervogels waargenomen die door hun eclipskleed, een onopvallend en tijdelijk verenkleed waardoor de mannetjes op de vrouwtjes lijken, wat lastig te onderscheiden waren. Toch heeft Rob naast de Smienten en 1 pijlstaart een toename kunnen zien van de wintertalingen. 270 exemplaren zijn er geteld die dag.

De vrouwen bij de bruine kiekendieven waren in de meerderheid en er is niet 1 volwassen kiekendief man waargenomen. Nu is het wel zo dat juveniele mannen er hetzelfde uitzien als de vrouwen. In de Griendweipolder is er gemaaid en zijn er naast 7 casarca’s geen andere soorten geteld. “Wat er op zo'n dag ook kan gebeuren is dat ik geen enkele merel heb waargenomen, hieruit blijkt maar weer dat het aardig wat toeval is wat je wel of niet ziet”, geeft Rob aan. De Oude polder is totaal leeg wat bloemen betreft. Geen bloemen en dus geen vogels. Jammer, want meestal zijn er rond deze tijd veel groepen kleine pieten.

In totaal hebben Rob en zijn kleinzoon 8661 vogels geteld verdeeld over 63 soorten.

 

Kimberly van Dongen
Kimberly van Dongen